Ook Bergen op Zoom sluit zich aan bij de Kinderpardon-gemeenten, zo heeft de raad donderdagavond besloten. (Tekst: Han Verbeem)
BERGEN OP ZOOM – Een week na de commotie rondom de Armeense kinderen Lili en Howick, komen de linkse partijen in de Bergse gemeenteraad met een voorstel om Bergen op Zoom tot Kinderpardon-gemeente te verklaren. PvdA, SP, GroenLinks en BSD willen dat Bergen op Zoom zich bij overige van deze gemeenten aansluit en bij de staatssecretaris gaat pleiten voor versoepeling van het meewerkcriterium.
In 2014 diende de PvdA al een motie-Kinderpardon in. "Maar dat was in een andere tijd, met een andere realiteit en een andere regering", zo legt initiatiefnemer Joey van Aken (PvdA) uit. "Ik ben trots dat de motie door de PvdA is ingediend en dat wij als BSD deze mogen mede-indienen", zegt BSD-raadslid Farid el-Khassim. Ook John Voets van partij Steunpunt Bergen op Zoom heeft graag zijn handtekening geplaatst bij de motie; "Want geen enkel weldenkend mens wil kinderen met problemen opzadelen." Andere partijen reageerden wisselend. GBWP-raadslid Evert Weys steunt de gedachte achter de motie, maar het gaat voor zijn partij te ver om te lobbyen bij de staatssecretaris voor verruiming van het Kinderpardon-beleid.
Netelig vraagstuk
VVD-raadslid Dominique Hopmans noemt de kwestie een 'netelig vraagstuk'. Bij de beoordeling van kinderen gaat het volgens hem 'niet om een zaak die je met een algemene maatregel' oplost. Hij noemt de motie van het linkse blok dan ook een 'motie voor de bühne'. Ook Lijst Linssen is tegen de strekking van de motie én tegen het Kinderparton – zo benadrukt raadslid Sander Siebelink. Als asielkinderen de dupe worden van procedures "dan hebben hun ouders gewoon een verkeerde keuze gemaakt", zo stelt hij.
Carine Elion
Een pleidooi voor een kinderpardon kan bij D66 op sympathie rekenen. "Ook kinderen die niet-Nederlander zijn, hebben rechten", merkt ze op. Zij pleit voor een bredere aanpak met aandacht voor de gevallen die niet in de media komen. Het gaat om de humaniteit, stelt ze. "We moeten in de spiegel kunnen blijven kijken, ook in Bergen op Zoom. Daarom stemt D66 voor de motie." Het CDA is eveneend voorstander van de motie, maar wel in afgezwakte vorm – zonder specifiek te pleiten voor versoepeling van het meewerkcriterium. De indieners besluiten daarop de laatste regel weg te halen.
Reactie college
"Als burgemeester heb ik de wet na te leven", zegt Frank Petter. Ook mensen die in Bergen op Zoom illegaal verblijven, ontkomen daar niet aan. Maar als burgervader kijkt Petter ook naar het belang van de kinderen. "Het gaat om een nationale kwestie van nationaal belang."
Steun Rommens en Akkaya
Voor de motie zijn SP, PvdA, BSD GroenLinks, CDA, D66, Steunpunt en namens GBWP de raadsleden Aydin Akkaya en Dyana Rommens. Deze twee stemmen van GBWP zorgden ervoor dat de motie is aangenomen met 17 voor en 15 tegen.
Stockfoto: Pixabay / Bess Hamiti