"Wat weten we eigenlijk over champagne?"

Wat weten we eigenlijk over champagne?

 

Champagne is een mousserende wijn, afkomstig uit het “beschermde” wijngebied rond de Franse stad Reims.  Reims, gelegen ten oosten van Parijs, staat vooral bekend als de hoofdstad van de champagne. Meer dan 10.000 verschillende wijnproducenten maken hier de wereldberoemde schuimwijn. Champagne is het meest noordelijke wijnbouwgebied van Frankrijk en mag hoofdzakelijk verkregen zijn uit Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier druiven. Voordat monnik Dom Perignon de methode traditionnelle uitvond (de magische bubbel), kwamen uit champagne stille witte en rode wijnen, verkregen uit Chardonnay en Pinot Noir druiven. Maar deze kwamen erg onrijp over en de consument kocht liever voor hetzelfde geld wijnen uit de Bourgogne (slechts 250 km zuidwaarts). Doordat monnik Dom Perignon uit Hautvillers door een 2e vergisting op de fles de bubbel in de wijn uitvond, steeg de vraag naar champagne enorm. Doordat het champagnegebied erg klein is en de productie erg schaars tegenover de grote wereldvraag, is de prijs die betaald dient te worden voor champagne stevig te noemen. 

Wat maakt champagne zo uniek? De grote kracht van champagne is de noordelijke ligging van het gebied. De druiven hebben niet al teveel suiker aangemaakt, waardoor er geen hoog alcoholgehalte kan worden bereikt (rond de 12%). De hoge zuurgraad in deze wijn die word bereikt in combinatie met de rijping die de wijn heeft ondergaan in de kelders van de producent, maakt champagne voor mij de beste mousserende kwaliteitswijn ter wereld. Santé!

Jelle Lars Heijmans - www.heijmanswijnen.nl (horeca) www.heijwine.nl (webshop)

Aanbiedingen

Winkels, horeca en bedrijven