Speciale Herfstwandeling op Landgoed De Hertgang

Naam evenement:
Speciale Herfstwandeling op Landgoed De Hertgang
Datum:
10 november 2018
Tijden:
14.00 uur
Locatie:
De Hertgang
Toegangsprijs:
€4,00
Kaartverkoop:
zie bericht
Organisator:
De Hertgang
Website:
www.dehertgang.nl

Beschrijving

Na een geweldige zomer die lang duurde, erg droog was en voor velen te warm, gaan we nu toch echt het volgende jaargetijde in. De laagstaande herfstzon zorgt voor een mooi, helder herfstlicht en de bomen verkleuren en laten allerlei schakeringen zien van de mooiste herfsttinten. Geen dag is hetzelfde in de herfst: zonnige dagen, regenachtige dagen, mistige dagen en de eerste kou in de lucht: herfst!

Maar niet getreurd, er komen nog dagen genoeg waarop het buiten heerlijk toeven is. En hopelijk is zaterdag 10 november zo’n dag, want dan is er op Landgoed De Hertgang weer een speciale Herfstwandeling. En niet zonder reden, want er is veel te zien, wat anders door het blad aan de bomen en struiken verborgen blijft.

De moeite van het bekijken waard is de Parrotia persica bijvoorbeeld. De Nederlandse naam is Perzische ijzerhoutboom. In het voorjaar hebben de bladeren een roodachtige kleur, in de zomer glanzend groen, en in de vroege herfst geel, oranje, rood en violet. Wat nu mooi te zien is aan de Parrotia, is de grillige stand van de takken. De boom dankt zijn naam trouwens aan de Duitse plantkundige F.W. Parrot, die in de eerste helft van de 19de eeuw deze ijzerhoutboom ontdekte in Perzië, het huidige Iran.

Een bekende boom is de Ginkgo, of Japanse notenboom. De soort is oorspronkelijk afkomstig uit China. Hij wordt gezien als een levend fossiel omdat het de enig overgebleven soort is van het geslacht Ginkgoales dat gedurende het mesozoïcum (248 tot 65 miljoen jaar geleden) van grote betekenis was, maar dat nu, op die ene soort na, is uitgestorven. De naam Ginkgo is afgeleid van het Japanse 'Ginkyo', wat 'zilveren abrikoos' betekent. Het woord 'biloba' betekent 'twee lobben' en verwijst naar de vorm van de bladeren. En omdat die bladvorm doet denken aan de zwemvliezen van een eend, wordt de boom ook wel eendenpootboom genoemd. In China en Japan wordt deze soort al eeuwenlang aangeplant als tempelboom. Engelbert Kaempfer zag in 1693 bij een bezoek aan Boeddhistische monniken in Nagasaki (Japan) als eerste westerse geleerde een tempelboom en verzamelde zaden van deze Ginkgo biloba. In 1730 werd vermoedelijk de eerste Nederlandse boom geplant in de Oude Botanische tuin in Utrecht, afkomstig van die zaden.

Nu zijn dit natuurlijk niet de enige twee bomen op het Landgoed die gedurende de herfst aandacht verdienen. Er is veel en veel meer te zien. Wilt u weten wat? Doe dan mee met de Herfstwandeling op zaterdag 10 november. De wandeling onder leiding van de gids start om 14.00 uur. De toegang bedraagt € 4 inclusief koffie of thee. Wel even vooraf aanmelden via hertgang@planet.nl of 0164-68 38 01.

Na afloop kunt u gezellig nog even wat drinken in het bezoekerscentrum dat in herfstsfeer is aangekleed. Daar draait ook de diapresentatie die de vier jaargetijden op De Hertgang laat zien. Landgoed De Hertgang ligt aan de Klaverblokken 18 in Halsteren. Kinderen tot 12 jaar hebben, onder begeleiding, gratis toegang. Voor meer informatie over het landgoed: www.dehertgang.nl

 

Deel bericht:

Aanbiedingen

Winkels, horeca en bedrijven