'Aanwezig': schilderijen van George Hezemans

Naam evenement:
'Aanwezig': schilderijen van George Hezemans
Datum:
13 december 2018  - 27 januari, 2019
Tijden:
zie website
Locatie:
Markiezenhof
Toegangsprijs:
zie website
Kaartverkoop:
zie website
Organisator:
Cultuurbedrijf
Website:
www.markiezenhof.nl

Beschrijving

In de Tuinzalen van het Markiezenhof is werk te zien van George Hezemans. Een verwoed schilder uit Bergen op Zoom (1950-2016). Enerzijds was hij een intuïtief werker die vanuit de materie zijn schilderijen liet ontstaan, anderzijds een intellectueel die teruggreep op de kunstgeschiedenis en het modernisme van de vorige eeuw. Zijn diversiteit in materiaalgebruik doet veelal denken aan het Italiaanse ‘Arte Povera’, waarin de nederige gedachte schuilgaat dat alles om de schilder heen meetelt. Zo treffen we aarde en noppenfolie aan in zijn verf, maar bijvoorbeeld ook de as van zijn sigaar die terloops maar niet onopgemerkt het beeld is binnengedrongen.

Aanvankelijk schilderde George Hezemans zowel mensen in confronterende situaties (bijvoorbeeld een serie vluchtelingen) als landschappen. In deze thema’s is het een huiverend gemoed of sidderend gebied dat de aard van zijn onderwerpen vormt. Een natuur die als ’t ware haar vormen los laat in een sluier van kleurrijke trillende componenten.

Later verdwijnen de concrete vormen in zijn schilderijen volledig en beperkt hij zich tot atmosferische kleurvlakken maar met dezelfde zindering als in zijn voorgaande werk. Hierbij put de schilder veel inspiratie uit de werkwijze van kunstenaars uit het Amerikaans abstract expressionisme. De constant verschuivende en trillende kleurvlakken die laag over laag zijn geschilderd geven een illusionistische indruk: wat voor of achter is in de geschilderde ruimte is ongrijpbaar en de materie waaraan je je vervolgens als toeschouwer probeert vast te klampen lijkt volledig op te lossen. Dit grillige spel van aan.- en afwezigheid zet de realiteit in nauw contact met de illusie en zij wisselen elkaar steeds weer af. Het heldere kleurgebruik in zijn schilderijen zorgt dat het licht de toeschouwer moeiteloos in dit onderzoek naar aanwezigheid sluit, maar waarbij hem een vaststaand beeld ontglipt. Door Hezemans zijn gebruik van meerluiken poogt hij te laten zien dat alles deelbaar is maar dat uiteindelijk de drang naar hechting overwint.

De schilderijen van George Hezemans vormen een passende voorbode op de tentoonstelling ‘Lage Landen, schatten uit het Rijks’, te zien vanaf 17 februari in de Markiezenhof.

 

Deel bericht:

Aanbiedingen

Winkels, horeca en bedrijven