Beleef de Zuiderwaterlinie tijdens De Mars!

Naam evenement:
Beleef de Zuiderwaterlinie tijdens De Mars!
Datum:
16 september 2018  - 23 september, 2018
Locatie:
zie bericht
Organisator:
ANWB en Zuiderwaterlinie Events
Website:
www.zuiderwaterliniemars.nl

Beschrijving

Wandel, ren, plog en verwonder je over de schoonheid van de natuur, forten, dijken, schansen en vestingsteden.

Elf vestingsteden, vijf stellingen, een aantal forten en betoverend mooie natuur: de Zuiderwaterlinie heeft het allemaal. Van 16 tot en met 23 september 2018 rijgen wandelaars, ploggers en natuurliefhebbers deze relatief onontdekte erfgoedparels aan elkaar tijdens De Mars. Gedurende een week lopen zij vanuit Grave en Bergen op Zoom richting Heusden. Onderweg worden de wandelaars getrakteerd op culturele en culinaire verrassingen. In samenwerking met ANWB en Runnerscafe dragen ploggers bovendien hun steentje bij aan het schoonhouden van het Brabantse landschap: al joggend en genietend van de natuur, zamelen zij zwerfafval in. Op zondagmiddag 23 september komen de deelnemers vanuit beide richtingen in Heusden samen om een muzikaal slotfeest te vieren. Iedereen is welkom om aan te sluiten!

De Zuiderwaterlinie loopt van Grave tot Bergen op Zoom en is hemelsbreed 165 kilometer lang. Van 16 tot en met 23 september vormt de Zuiderwaterlinie het decor voor een prachtig evenement: De Mars. Aan weerszijden van de Zuiderwaterlinie startend, worden dagelijks twee etappes van circa tien kilometer afgelegd. Op 23 september vindt het slotfeest plaats in Heusden, de vestingstad die dit jaar tevens haar 700-jarig bestaan viert. Dj La Fuente sluit De Mars met een spetterend optreden af.

De Zuiderwaterlinie knalt eruit

De Mars voert wandelaars langs prachtige natuur, forten, dijken, schansen en vestingsteden langs de Zuiderwaterlinie. Onderweg wordt het verhaal van de Zuiderwaterlinie verteld, is er verrassend locatietheater en worden de wandelaars getrakteerd op Brabantse streekproducten. Samen met natuurorganisatie IVN en NL Zoemt werd het educatieve programma 'De Zuiderwaterlinie Zoemt!' voor het basisonderwijs ontwikkeld: op speelse wijze maken leerlingen kennis met de natuur langs de Zuiderwaterlinie. Zij gooien hun zelfgemaakte zaadbommen langs de Zuiderwaterlinie, waardoor volgend voorjaar een knallend palet van bloemen (en zoemende bijen en andere insecten) te bewonderen is. Ook worden kunstwerken van kunstenaar Tijs Rooijakkers tijdens iedere etappe op de route geplaatst. Zijn werk bestaat uit een blauwe draad, geregen door een grote houten naald, dat het landschap verbindt dat ooit door oorlog werd gespleten. De naalden in het landschap doen denken aan lansen en ander wapentuig. Naald en draad zijn hier echter niet bedoeld om te vechten, maar om te hechten. Het getergde landschap, door water in tweeën gespleten, is weer één.

Plogging

Speciale aandacht is er tijdens De Mars voor ‘plogging’: tijdens het hardlopen afval oprapen. Een trend uit Zweden die nu ook naar Nederland is overgewaaid. Het woord is een samenvoeging van het Zweedse 'plocka up' dat oprapen betekent, en jogging. 'Ploggers' van over de hele wereld rapen zoveel mogelijk zwerfafval op en posten vaak vol trots foto's van de volle zakken op social media. Plogging is niet alleen goed voor het milieu; maar ook nog eens een hele goede work-out! In aanloop naar De Mars organiseren de ANWB en Runnerscafe de plogging-vierdaagse: op 31 augustus, 1, 7 en 8 september maken ploggers West-Brabant een stukje schoner.  Kijk voor meer informatie en deelname aan de plogging-vierdaagse op www.anwb.nl/plogging of plog mee tijdens De Mars!

Wandel en vier mee

Iedereen is van harte welkom om gratis deel te nemen aan een of meerdere etappe(s) van De Mars en om de wandelaars op 23 september feestelijk te onthalen. Kijk voor meer informatie en deelname op www.zuiderwaterliniemars.nl/de-mars.

Over Stichting Zuiderwaterlinie Events

De Mars is een initiatief van de Alliantie Zuiderwaterlinie en een concept van Mothership. De organisatie is in handen van Stichting Zuiderwaterlinie Events. De Mars wordt mogelijk gemaakt met financiële steun van de Provincie Noord-Brabant. Partners in de stuurgroep Zuiderwaterlinie zijn gemeenten, provincie, waterschappen, Erfgoed Brabant, VisitBrabant, ANWB, Kunstloc Brabant, Kunstbalie, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en Vereniging Nederlandse Vestingsteden. De evenementen vormen onderdeel van een groter project om de Zuiderwaterlinie nationaal en internationaal onder de aandacht te brengen. Het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed (2018) biedt hiervoor een uitgelezen kans.

Over ANWB en plogging

Mobiliteit en recreatie zijn twee van de drie aandachtsgebieden waarop de ANWB actief is. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de grootste vereniging van Nederland actief betrokken is bij de Zuiderwaterlinie en de activiteiten die rondom deze linie worden georganiseerd. In mei dit jaar was de opening van de vijf aaneengeschakelde fietsroutes Zuiderwaterlinie. Nu is het de beurt aan de wandelaars. Bewegen in de natuur is gezond voor lichaam en geest en de combinatie met het schoonmaken van de natuur door plogging voegt daar een extra dimensie aan toe. Gezond zijn in een schone omgeving. De routes voeren langs diverse ANWB Uitje Onderweg locaties en Gastvrij (plus) punten voor een warm Brabants onthaal. Komt u van ver dan bieden de ANWB campings en ANWB Gastvrij accommodaties u graag onderdak. Fietsen en wandelen langs de Zuiderwaterlinie is daardoor een unieke mogelijke de gastvrijheid van Brabant te ervaren. Bij alle Brabantse ANWB winkels kunt u terecht voor meer informatie evenals op de ANWB website www.anwb.nl/vrije-tijd/dagje-uit of www.anwb.nl/wandelen of www.anwb.nl/fietsen. Wilt u als vrijwilliger eens helpen bij een dergelijk event dan kunt u zich aanmelden via www.anwb.nl/vrijwilligers.

Over Runnerscafe

Runnerscafe is het nieuwe leefstijlconcept in Nederland. Coaching-Beweging-Voeding met een focus op buiten en in beweging zijn. Waar je jezelf leert kennen en ontwikkelt. Maak de keuzes die bij jou passen, met behulp van je leefstijlcoach en neem de regie weer volledig in eigen hand. Runnerscafe promoot een gelukkig en gezond leven. Het verzorgt leefstijlcoaching trajecten, looptechniektrainingen en plogging-events. Leefstijlcoaching is bewezen effectief en erkend door overheid en zorgverzekeringen in Nederland. Met een Plogging werk je aan je conditie én een schoon milieu. Samen maken we de wereld een klein beetje mooier.
 

 

Deel bericht:

Aanbiedingen

Winkels, horeca en bedrijven