‘Plekken van Plezier’ tijdens Kunsten in de Monumenten in Bergen op Zoom

Naam evenement:
‘Plekken van Plezier’ tijdens Kunsten in de Monumenten in Bergen op Zoom
Datum:
14 september 2019  - 15 september, 2019
Tijden:
zie bericht
Locatie:
zie bericht en website
Toegangsprijs:
gratis (m.u.v. PopMonument)
Organisator:
Kunsten in de Monumenten
Website:
www.kunstenindemonumenten.nl

Beschrijving

 

De gemeente Bergen op Zoom organiseert de landelijke Open Monumentendagen onder de noemer ‘Kunsten in de Monumenten’; een festival vol historie, hedendaagse kunst en cultuur. Diverse monumenten openen in het weekend van 14 en 15 september hun deuren voor publiek. Tegen de historische achtergrond vinden er in deze monumenten allerlei activiteiten plaats. Erfgoed, muziek, theater, dans, ambacht, kunst en cultuur komen hier samen. Dit weekend is dé kans om op plekken te komen waar je normaal niet zo snel komt!

Het landelijke thema voor 2019 is ‘Plekken van plezier’: naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun plezier? Tijdens Kunsten in de Monumenten – zo heet het Open Monumentenweekend in Bergen op Zoom - vormen muziek, dans, beeldende kunst, theater en historie een verrassende toevoeging aan het Monumentenweekend voor jong en oud. De gemeente Bergen op Zoom laat de meest uiteenlopende kunstvormen in haar prachtige erfgoed tot leven komen. Het is dé kans om plekken te bezoeken waar je normaal gesproken niet zo snel komt.

Van riool tot kelder, van Vrederust tot Waterschans, van particuliere panden tot Popmonument

Vele monumenten openen dit weekend hun deuren. Enthousiaste gidsen geven toelichting in en over de diverse historische monumenten.  In theater De Maagd vertellen gidsen van SBM over de transformatie van kerk naar schouwburg en theatertechnici geven een rondleiding achter de schermen. Het oudste monument van de stad, het riool de Grebbe neemt je mee onder de huizen door. Arsis exposeert in de Blauwehandstraat in een eeuwenoude kelder: wat heeft zich hier vroeger afgespeeld? Muziek is er oa in het Zwijnshoofd, Den Enghel en op Landgoed Mattemburgh. Wil je nog meer muziek? Bezoek dan Popmonument. Verspreid over zo’n 20 erfgoedlocaties vinden zo’n 40 optredens plaats. De Waterschans wordt het prachtige terrein voor spektakel met SBM, Borgerij Berghen op den Zoom, de cavalerie van manege de Paardenhoeve en diverse re-enactment verenigingen. Ben je benieuwd naar de drijfveren en het ontstaan van Landgoed Vrederust? Neem daar dan zeker een kijkje. Je kunt ook kiezen voor een wandeling over het terrein, mét beeldenroute. En wist je dat ook particulieren van monumentale panden hun deuren openen? Trotse eigenaren vertellen graag over hun pand en de geschiedenis. En er is nog veel meer. Teveel om allemaal op te noemen.

Informatie

Je herkent de deelnemende monumenten, particuliere panden en locaties aan een zogenaamde sleutel die zichtbaar is aangebracht of aan de vlag van de Open Monumentendag.  Op veel locaties zijn er rondleidingen en kun je genieten van optredens, verhalen, film & exposities. Kijk voor het volledige programma en de deelnemende panden op: www.kunstenindemonumenten.nl.

De meeste locaties zijn geopend:
● zaterdag tussen 10.00 en 17.00u
● zondag tussen 12.00 en 17.00u
● Activiteiten in en rondom locaties tussen 13.00 en 17.00u

  • Entree is gratis (m.u.v. PopMonument)
  • Kunsten in de Monumenten wordt mede mogelijk gemaakt door: Alle deelnemers, gemeente Bergen op Zoom, Aangenaam Bergen op Zoom, Cultuurbedrijf, VVV Brabantse Wal, Werkgroepen Kunsten in de Monumenten, Stichting Open Monumentendag.
  • Het volledige programma staat op www.kunstenindemonumenten.nl.

 

Deel bericht:

Aanbiedingen

Winkels, horeca en bedrijven