Roncalli’s Oorlogswinter: veel meer dan een schoolmusical

Naam evenement:
Roncalli’s Oorlogswinter: veel meer dan een schoolmusical
Datum:
12 juni 2019  - 14 juni, 2019
Locatie:
Roncalli
Toegangsprijs:
€7,50
Kaartverkoop:
zie bericht
Organisator:
Roncali

Beschrijving

Dat Roncalli’s Junior Musical Class elk jaar een grote productie op de planken brengt is geen nieuws. Dat die musical een belangrijke, interactieve geschiedenisles is voor leerlingen én publiek is dat wel. Met de uitvoering van “Oorlogswinter” op 12, 13 en 14 juni hoopt Roncalli op drie uitverkochte zalen. Oorlogswinter is veel meer dan een schoolmusical.

“Dit is spannender dan examen doen”, zegt de 16-jarige Bart van Broekhoven, die in Oorlogswinter de rol van verzetsstrijder Michiel van Beusekom speelt. Eline Dierikx (16) speelt de moeder van Michiel van Beusekom, zij zegt: “Geschiedenis vind ik niet zo interessant en ik ben er ook niet goed in, maar doordat ik in Oorlogswinter speel, ga ik meer nadenken over wat er in de oorlog is gebeurd. Bevrijdingsdag was dit jaar ineens anders.”

JMC-coördinator Jorina Verhees vertelt dat Oorlogswinter in allerlei opzichten een bijzondere productie is. “Eigenlijk is dit onze derde bijzondere productie op rij. Met Shine vierden we twee jaar geleden het 60-jarig bestaan van Roncalli, en vorig jaar was de uitdaging dat we ‘Lang en Gelukkig’ opvoerden in de tuin van de school. Oorlogswinter is bijzonder, omdat we met de musical aansluiten op het feit dat de bevrijding van Bergen op Zoom dit jaar 75 jaar geleden is, maar ook omdat Oorlogswinter een serieuze musical is, die veel vraagt van de JMC’ers. Want hoe breng je honger en ellende over? En hoe verbeeld je wanhoop? Alle JMC’ers verdienen het om voor een uitverkocht huis te spelen, want ze hebben keihard gewerkt. En er zit ongekend veel talent op Roncalli. Je zal geen valse noot horen, Oorlogswinter is veel meer dan een doorsnee schoolmusical!”

Bart en Eline ondervonden aan den lijve hoe moeilijk het is om oorlogsleed dat ze alleen uit geschiedenisboeken kennen op de planken te brengen. “Bij moeilijke scenes denk ik aan situaties waarin ik me angstig of verdrietig voelde”, zegt Bart. “Gelukkig heb ik geen oorlog meegemaakt, maar als ik aan het overlijden van mijn oma, of de scheiding van mijn ouders denk, voel ik toch emotie die ik kan overbrengen.” Eline denkt juist aan een bezoek dat Roncalli eerder dit jaar bracht aan de oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom: “Bij de graven van die jonge soldaten staan had veel impact op me. Daar denk ik aan als ik speel.” Tijdens het opvoeren van Oorlogswinter leren Eline en Bart veel over de oorlogstijd en het leven in die moeilijke jaren: “Het is ineens alsof je zelf in die tijd leeft”, zegt Bart, “daardoor kan ik me beter indenken dat dit allemaal echt gebeurd is, in de les bij geschiedenis is het allemaal minder boeiend en afstandelijker.”

Ook voor Jorina Verhees brengt Oorlogswinter nieuwe uitdagingen: “Normaal zijn onze musicals vooral lachen, gieren en brullen. Het serieuze spel dat Oorlogswinter eist vraagt meer van iedereen. Er is minder muziek en dans, maar de choreografie die er wel is moet, nog meer dan anders, het verhaal versterken. Dat is voor mij óók een uitdaging”, zegt ze. “Bovendien moet ik de leerlingen ook regelmatig dingen uitleggen over de oorlog, zodat ze hun spel beter kunnen begrijpen.”

Oorlogswinter is voor iedereen toegankelijk. Kaart kost € 7,50 en zijn te bestellen via jmc@roncalli-boz.nl of te kopen bij de receptie van Roncalli. Een groep van 40 oorlogsveteranen gaat de musical zien. Voor Bart en Eline is dat een extra motivatie: “Die mensen hebben wél een oorlog meegemaakt, zij weten hoe het voelt”, zegt Bart, “dus moeten wij nóg beter ons best doen!”

 

Deel bericht:

Aanbiedingen

Winkels, horeca en bedrijven