Afgelopen zomer was al bekend dat terreurverdachte hier woonde

BERGEN OP ZOOM – Lijst Linssen is boos. En verbaasd… Dat meldt raadslid Sander Siebelink schriftelijk aan het college. De afgelopen dinsdag van terrorisme verdachte opgepakte Syriër was al veel langer in het vizier en ook de burgemeester wist hiervan, stelt de brief.

Zijn partij is enorm geschrokken van het nieuws, meldt Siebelink, net als veel inwoners van Bergen op Zoom. De opgepakte vluchteling wordt verdacht van meevechten bij een terroristische organisatie die is gelieerd aan Al Quaida. De man was bovendien ook in Nederland inmiddels bij criminele activiteiten betrokken geraakt, van wietteelt tot mensensmokkel.

Grote twijfels

Lijst Linssen verzette zich eerder fel verzet tegen de komst van een groot aantal asielzoekers naar Bergen op Zoom en naar Nederland. De partij heeft veel twijfels bij de motieven van een aanzienlijk deel van deze mensen en vindt dat opvang van échte vluchtelingen vooral in de regio moet plaatsvinden. Siebelink schrijft: “Bijvoorbeeld in een steenrijk land als Saudi-Arabië.”

Volgens het raadslid was afgelopen zomer al bekend dat deze Syrische vluchteling waarschijnlijk bij criminele activiteiten betrokken was, ook bij burgemeester Frank Petter. De verbazing over het feit dat hij pas nu werd opgepakt is groot. Siebelink meldt het stuitend te vinden dat de man en zijn handlanger zo lang vrij rond liepen omdat ‘er geen aanwijzingen waren dat ze van plan waren in ons land hun jihadistische strijd voort te zetten’.

Afbeelding: Pixabay/kai kalhh

Stop op komst statushouders

“Hoe naïef kun je zijn?”, vraagt de Lijst Linssen fractie zich af. “Hoeveel meer van dit soort lieden is er dan ondertussen nog naar Nederland gereisd waarvan justitie vermoedt ‘dat ze hun jihadistische strijd hier niet zullen voortzetten’. Nogmaals, wat een naïviteit.” De brief stelt een aantal kritische vragen, onder meer of de burgemeester iets heeft ondernomen richting de verdachte Syriër, nadat hij hierover was geïnformeerd. Tevens hamert de partij opnieuw op een stop op de komst van statushouders naar Bergen op Zoom, en op een screening van hier al woonachtige asielzoekers van zestien jaar en ouder.