Als gemeentes niet snel bijspringen houdt Omroep ZuidWest op te bestaan

BERGEN OP ZOOM / ROOSENDAAL / WOENSDRECHT – Het water staat Omroepstichting ZuidWest aan de lippen. Zoals veel media heeft ook deze organisatie te maken met teruglopende advertentie-inkomsten. “Als de gemeentes niet snel bijspringen is het nog voor het einde van het jaar klaar”, aldus directeur Maarten van den Boom.

Eigenlijk had ZuidWest het graag nog even intern gehouden. “Het is niet iets om trots op te zijn immers”, geeft Van den Boom eerlijk toe. Maar achter de schermen wordt al veel langer gesproken over extra financiële steun voor de omroep. Omdat de Roosendaalse CDA-afdeling er vragen over ging stellen aan het college aldaar, kwam de zorgelijke financiële positie van de omroep in de publiciteit.

Geen lokale subsidies

Tot goed een jaar geleden wist ZuidWest de broek aardig zelf op te houden, vertelt de omroepdirecteur. “Ruim driekwart van onze inkomsten haalden we uit advertentieverkoop. De rest was een bijdrage die we uitgekeerd kregen van de gemeentes, maar die hen weer wordt gegeven door het Rijk. Van lokale subsidies is hier dus al heel lang geen sprake, al zijn er in Nederland veel gemeentes die wel investeren in streekomroepen.”

Wrang

Dat het juist nu mis gaat is extra zuur omdat in 2019 het 50-jarige bestaan op de planning staat. Wat ooit in 1969 begon als ABG-TV, groeide uit tot een professionele organisatie met meerdere vaste krachten en een heleboel enthousiaste vrijwilligers. “Vorig jaar nog werden we verkozen tot Streekomroep van het Jaar”, vertelt Maarten. “We doen het in die zin zeker niet slecht maar die kwaliteit behouden lukt niet zonder de nodige middelen.”

Hij weet drommels goed dat de publieke opinie soms keihard is over de omroep. “Wat mensen zich echter niet realiseren is het zeer beperkte budget waarmee we moeten voldoen aan de landelijke eisen, inhoudelijk maar ook bijvoorbeeld qua uitzendschema’s.” Om een idee te geven van de verschillen in beschikbare budgetten noemt hij een landelijke tv-show als Laat de Leeuw. Eén uur van zo’n soort programma kost net zo veel als een heel jaar Omroep ZuidWest draaien.

Al langer in gesprek

Vorig jaar al zag de omroepstichting de bui hangen. Er is toen een plan van aanpak opgesteld, waarin de focus met name ligt op het brengen van meer nieuws in beeld en geluid. Dat is opgenomen in de coalitiebesprekingen van de drie gemeentes, aldus Van den Boom. “Maar er is helaas nog weinig concreets uit voortgekomen. Nu het door CDA Roosendaal in de openbaarheid is gebracht, hoop ik dat de gemeenteraadsleden overal eens goed na gaan denken over de waarde van een streekomroep.” Wat hem betreft is het vijf voor twaalf. De budgetten zijn op en zonder bijdrage op korte termijn haalt ZuidWest dat jubileum dus niet. Zo veel is zeker, stelt de omroepdirecteur.

Niet zomaar opgeven

De moed opgeven is vooralsnog echter geen optie, vertelt Maarten: “Mijn hart ligt bij deze omroep. Ik was als klein manneke al betrokken bij ABG-TV.” Zijn vader Jacques was één van de oprichters dus het zit diep. “Ik ben ook ontzettend trots om wat we samen met onze vrijwilligers allemaal klaarspelen. Dat laat je niet zomaar verloren gaan. Zonder betaalde krachten en de nodige budgetten zullen we echter enorme stappen terug moeten doen, in een tijd waarin de eisen alleen maar hoger worden. Ik hoop dat de gemeentebestuurders de waarde inzien van wat we doen en ons niet in de steek laten.”

Er zijn landelijke plannen om streekomroepen rechtstreeks bijdragen van het Rijk te geven, zoals een NPO en Omroep Brabant ook ontvangen. Dat is echter zeker niet op korte termijn rond en, als het überhaupt doorgaat, dus nooit op tijd om de lokele problemen hier op te lossen.