Foto, v.l.n.r: wethouder Yvonne Kammeijer, wethouder Ad Coppens, Wim van den Bergh en Wis van Meurs
BERGEN OP ZOOM – Donderdagmiddag is een nieuw initiatief gepresenteerd dat de komst van 3.710 zonnepanelen aankondigt, die een plek gaan krijgen op zes gemeentelijke gebouwen. Via crowdfunding kunnen inwoners participeren en daar een leuk bedrag mee verdienen.
De presentatie vond plaats bij het gemeentewerf. Daar komt een flink deel van de panelen op het dak te liggen. De rest krijgt een plaats op het nieuwe dak van de Wittenhorst in Halsteren, op een aantal sporthallen die nog van de gemeente zijn en bij het Inventum, de nieuwbouw die gerealiseerd wordt voor het ROC, het Facilitair Bedrijf en omroep ZuidWest.
Crowdfunding
Ook voor inwoners biedt de komst van deze panelen kansen. De Stichting Energietransitie Bergen op Zoom gaat, in samenwerking met de gemeente, een crowdfunding opzetten die het mogelijk maakt zo'n paneel te 'kopen' voor een bedrag van waarschijnlijk 300 euro. Je investeert dan dat bedrag, of een een veelvoud ervan bij meerdere panelen, voor 15 jaar. Best lucratief, beloven Wim van den Bergh en Wis van Meurs namens die stichting, want het rendement is ongeveer vijf procent en dat is hoog. Zeker nu de rentes historisch laag staan een mooie investering, vinden de initiatiefnemers. Ze gaan de mogelijkheden binnenkort uitgebreid presenteren maar wie nu al meer wil weten kan zich per e-mail melden: info@steboz.nu
Landelijke subsidie
Met het project is tevens een flinke subsidie van de landelijke overheid gemoeid, van maar liefst 1,2 miljoen. Dat bedrag wordt althans, verdeeld over die 15 jaar, uitgekeerd wanneer er voldoende panelen zijn gerealiseerd en er de vereiste kilowatts mee zijn opgewekt. Namens de gemeente gaven wethouders Yvonne Kammeijer en Ad Coppens aan erg blij te zijn met het gezamenlijke project, dat past binnen de visie op duurzame energie en meteen een mooie wijze is om gemeentelijk vastgoed in te zetten.
De nieuwe stichting gaat zich overigens niet alleen bezighouden met de organisatorische en financiële kant van een project als dit maar zeker ook met voorlichting en bewustwording inzake groene en duurzame energie.