Bewoners Wouwsestraat 9 in Halsteren moeten huis uit

BERGEN OP ZOOM – In 1957 werd aan de Wouwsestraat een gasstation gebouwd en vlak ernaast verrees een woning, waarin de beheerder intrek nam. Eigenlijk mocht dit om veiligheidsredenen toen al niet, maar het gebeurde wel. Na bijna 60 jaar moet het huis alsnog weg, heeft de Raad van State beslist. De gemeente gaat met de bewoners in gesprek en hoopt op een nette oplossing.

Toen de gemeente Bergen op Zoom in 2011 een nieuw bestemmingsplan voor de Wouwseweg en omgeving vaststelde, greep de raad van State in. Er werd geen woonbestemming toegestaan voor het perceel met nummer negen. Het oordeel was even eenvoudig als definitief: “De woning staat te dicht op het gasreduceer/ontvangststation.” Ondanks meerdere pogingen van onder meer de gemeente viel aan deze beslissing niet te tornen, zo is gebleken. Zelfs de rekenmethode ‘Quantative Risk Analysis’, die aantoonde dat de situatie niet onveilig was, deed de Raad van State niet van gedachte veranderen. Er mag geen woonbestemming meer rusten op deze locatie.

Twee scenario's

Omdat het gasstation verplaatsen of sluiten nog veel lastiger is dan een woonbestemming weghalen, ziet de gemeente geen andere mogelijkheid dan met de bewoners in gesprek te gaan over het feit dat ze zullen moeten verhuizen, zo laat het college van B&W weten. Woordvoerder Erwin Stander vertelt dat de gemeente natuurlijk hoopt dat er een oplossing komt die voor alle betrokkenen naar tevredenheid is. Er zijn eigenlijk maar twee scenario’s: de gemeente koopt de locatie op -wanneer men overeenstemming bereikt over de prijs- of het wordt onteigening. Namens wethouder Van der Velden laat de voorlichter weten dat de gemeente natuurlijk hoopt op een uitkomst in goede harmonie.

Het 'reparatieplan Wouwseweg 9-11' is naar de raadsleden gestuurd en ligt sinds 17 december ter inzage bij de gemeente, zodat iedereen de mogelijkheid heeft zienswijzen in te dienen. Die ideeën zullen betrokken worden bij de uiteindelijke vaststelling van het bestemmingsplan voor de Wouwseweg en omgeving.

Foto: Hans-Jorg van Broekhoven