Bea Demmers heeft een eigen Facebookplatform: Bergse -politieke- Zaken, en bij ons de rubriek: 'Bijkomen met Bea'. Op haar eigen wijze verwerkt ze politieke en bestuurlijke Bergse kwesties. Vandaag heeft ze wat bezuinigingstips voor de gemeente en het college.
De euro’s klotsen over de balk
Afgelopen dinsdag 5 november werden in een spoeddebat de problemen rond De Schelp besproken. In het kort: ze hebben geen idee wat er aan de hand is, laat staan hoe het op te lossen is. Allerlei deskundigen in het land zijn inmiddels ingeschakeld en er is ook contact opgenomen met diverse zwembaden in het land.
Het onderzoeksrapport naar de bouwgeschiedenis van De Schelp ligt kant en klaar in de la, maar wordt buiten de discussie gehouden, terwijl hier wellicht wel de oorzaak Dan wel de oplossing van het probleem in zou kunnen staan! Wat me hogelijk verbaasde was dat er ongeveer 15 ambtenaren op de tribune zaten voor dit onderwerp. Wellicht dat er af en toe eentje een berichtje naar de wethouder stuurde om haar bij te staan? Er zaten er namelijk genoeg met de telefoon in de hand.
Na twee uur vergaderen waren de conclusies:
- We weten niet waar het probleem zit
- We weten niet wanneer het zwembad weer open gaat
- We weten niet wanneer eventueel De Melanen overkapt kan worden.
Aansluitend op het spoeddebat volgde de Algemene Commissie, die als onderwerp de tweede begrotingsrapportage had. Een deel van de ambtenaren ging weg, maar er kwamen er ook weer voor terug. Er zaten er zo’n twintig toen de vergadering begon.
Joost Pals (VVD) kwam tot de volgende conclusie: “Ten opzichte van de begroting 2019 staan we al bijna elf miljoen euro in de min. Elf Miljoen euro in één jaar. En het orkest op de Titanic speelde vrolijk door.” De afbouw van de schuldenlast was een belangrijk onderwerp in het coalitieakkoord. Maar wat we met deze begroting zien is dat de schuld in deze bestuursperiode toeneemt met 50 miljoen euro. Het lijkt erop dat niemand grip heeft op de uitgaven van de gemeente.
Het ziekteverzuim onder de Bergse ambtenaren is schrikbarend hoog en de kosten hiervoor zijn structureel zo’n €800.000 per jaar. Daar komen dan de kosten van vervanging voor deze mensen nog bij en dat is ongeveer hetzelfde bedrag. Wanneer ik dan op de tribune een batterij aan ambtenaren zie zitten, vraag ik me af of dat nou wel noodzakelijk is. Denk hierbij aan overuren en reiskosten die hiervoor gerekend gaan worden. Er worden namelijk schriftelijke verslagen gemaakt van de bijeenkomst, er audio-opnames, het wordt live uitgezonden en is later terug te kijken. Wat is dus de meerwaarde dat er zoveel ambtenaren lijfelijk aanwezig zijn? Wat mij betreft een behoorlijk staaltje van inefficiëntie. De euro’s klotsen hier niet tegen de plinten maar over de balk!
De wethouder vertelde vol trots dat het college drie miljoen aan bezuinigingen had gevonden voor volgend jaar. Wat zou het op jaarbasis opleveren wanneer tijdens vergaderingen eens wat minder ambtenaren aanwezig zijn? Zomaar een voorzetje van mijn kan. Ben benieuwd of er ook iemand gaat scoren?
Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl