Bea Demmers beheert Facebookplatform Bergse -politieke- Zaken en heeft bij ons de rubriek: 'Bijkomen met Bea'. Op haar eigen wijze verwerkt ze politieke en bestuurlijke Bergse kwesties. Vandaag wil ze het hebben over waarom hoe stadsbestuurders zich soms gedragen, en opzichte van elkaar of richting burgers.
Gedragscode, code rood of rode kaart
Wanneer raadsleden, burgerleden en wethouders in functie komen, moeten zij een eed afleggen. De tekst van die eed is super duidelijk en laat niks aan de verbeelding over. Toch heeft de Raad besloten dat er een ‘gedragscode voor raadsleden’ moest komen. Hierin worden de regeltjes nog eens wat verder uitgediept.
Door: Bea Demmers
Het grootste gedeelte van die gedragscode is gericht op hoe stadsbestuurders zich in de raadszaal richting elkaar horen op te stellen. Zo mag je niet zeggen dat iemand liegt en uitschelden is uiteraard ook uit den boze. Maar wanneer je het over inwoners hebt, mag er blijkbaar een hele hoop gezegd worden. Tijdens een commissievergadering begin dit jaar, toen het ging over de parkeerproblematiek in het westelijk stadsdeel, was Aydin Akkaya (GBWP) van mening dat deze bewoners maar naar de parkeergarage Achter de Grote Markt in de avonduren hun auto moesten parkeren. Dat dit waarschijnlijk niet ging gebeuren kwam omdat, ik citeer: “mensen zo lui zijn als een varken.” Persoonlijk vind ik dit een kwalificatie die niet door de beugel kan en tegen de gedragscode is. Een excuus is er echter nooit gekomen.
Tijdens een ingelaste raadsvergadering naar aanleiding van de verhuizing van Bravis naar Roosendaal was er ook een uitspraak waar mijn wenkbrauw van omhoog schoot. Terwijl half Bergen en de halve gemeenteraad op z’n kop stonden, vonden Gertjan Huismans (PUNT) en Peter van den Ouden (Groen Links) dat we niet “huilie huilie” moesten doen. Ik vind het een redelijk denigrerende opmerking.
In de gedragscode is ook iets te vinden over hoe men zich dient te gedragen op social media. Maar niet alle bestuurders hebben die memo in eerste instantie helemaal meegekregen. Zo is GBWP'er Burak Sahin al eens op de vingers getikt omdat hij onder een Facebookbericht over bombardementen van Koerdische doelwitten in Afrin schreef: “Aanval op de doelen van de terreurbeweging PKK, schoonvegen die handel.” Hij is hiervoor door de partij op aangesproken. En terecht, zo hoort het ook.
Ton Linssen (Lijst Linssen) vliegt op Facebook ook wel eens behoorlijk uit de bocht. Na vragen van het CDA over De Zeeland reageerde hij op een bericht hierover op Facebook: “CDA huichelt! Zoals altijd! Schijnheilige club”. Ik vind het een raadslid onwaardig, maar bij een volgende reactie werd hij wel héél persoonlijk. Hij zei over Annette Stinenbosch (CDA): “Wat een verschrikkelijk zeik wijf.” Ik denk dat dit niet helemaal binnen de afgesproken gedragsregels valt.
Of de opmerking van Joost Pals (VVD) binnen de lijntjes van de gedragscode blijft, wil ik even in het midden laten. Maar deze valt zeker onder het kopje ‘stemmingmakerij’. Joost vond het niet gepast van Ton Linssen dat deze wil dat het college verantwoording aflegt over wat er inzake het dossier Heerlesebaan is gebeurd. In een reactie op dit bericht schreef Joost: “Als iemand hierover geen recht van spreken heeft, dan is het Ton Linssen wel. Door hem is de gemeente bij het ruimte-voor-ruimte project aan de Fort de Roverweg meer dan een half miljoen misgelopen. Hij heeft er wel 110.000 euro in z’n eigen zakken gestoken.”
Ik vind het nogal wat om dit zo op Facebook te plempen. Wanneer er dingen zijn gebeurd die niet door de beugel kunnen, hadden ambtenaren dan wel de burgemeester in moeten grijpen. Bovendien hoor je als collega raadslid de juiste weg te bewandelen. En dat is niet via social media.
Afgelopen week vond er wederom een dingetje plaats met Aydin Akkaya op Facebook. Noemde hij eerder mensen die zijn filmgedrag in de raadszaal afkeurden “zuurpruimen”, dit keer ging hij nog verder. Er ontstond onder een bericht een online discussie die volledig ontspoorde. Niet dat degene die op hem reageerde onbeschoft was. Nee, ze was het gewoon niet met hem eens. En dan wordt hij boos, heel boos. Akkaya die niet alleen fractievoorzitter is, maar ook vicevoorzitter is van de Gemeenteraad en in die hoedanigheid soms ook de ambtsketen draagt, sloot zijn reactie af met: “Uiteraard ga ik je blokkeren! Mensen als jij kan ik niet luchten”. Dit is dezelfde man die Rian Govers (VVD) aan de schandpaal wilde nagelen met de zin: “Het imago van de politiek is al niet om over naar huis te schrijven.” Iets met in de spiegel kijken misschien?
Of raadsleden elkaar vaak aanspreken op hun (Facebook)gedrag, zou ik niet weten. Maar een en ander zou zeker in het presidium besproken moeten worden. Ik zal maar zeggen: Arjan van der Weegen kan aan de bak als hij terugkomt, zeker om individuele raadsleden zich wat meer en vaker bewust te maken van hun verantwoordelijkheden.
Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl