Binnenstadslab-nieuws: ‘Aanloopstraten? Nee, straten met een belangrijke entreefunctie!’

BERGEN OP ZOOM  – Dietvorst Feestartikelen is al vele generaties een begrip in Bergen op Zoom en de regio. Al weer tien jaar staat Joris in de zaak, die hij overnam van zijn vader Bob. Nog altijd noemen veel mensen van werkelijk álle leeftijden hem en zijn winkel ‘Jantje Rommel’. Terwijl wat ie verkoopt dat echt niet is. Klanten komen zelfs uit Zeeland en steeds vaker ook België op zijn assortiment af.

Nog voor de oorlog begonnen Joris’ opa en diens broer met een winkel in de Bosstraat, op de plaats waar nu Pracht Electronica zit. Ze verkochten er werkelijk van alles, van uurwerken en lampen tot schilderijen, speelgoed en ‘kramerijen’. Het tweetal had in de Molstraat nog een winkel, met rijwielen, benodigdheden en ‘spreekmachines’; één van de eerste geluidsdragers en voorloper van de grammofoon. Na ook nog een tijd in het pand aan de overzijde te hebben vertoefd, waar pizzeria Opera is gehuisvest, verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie. Het was lang een klein winkeltje aan huis, totdat Bob Dietvorst het in 1978 verbouwde tot de huidige ruimte. Het familiebedrijf is in de loop der jaren een echte specialist in feestartikelen geworden.

Veel bezoekers van buiten de stad

“We zien hier in de straat veel bezoekers van buiten de stad”, vertelt Joris. “Er komen nogal wat gasten van het Fletcher Hotel via deze kant het centrum in en Belgische bezoekers arriveren ook vaak via deze zijde. Een straat als dit heeft alleen al daarom best een belangrijke entreefunctie.” Hij wil een lans breken voor de rol van de aanloopstraten en gebruikt de gang van zaken omtrent ‘zijn’ Bosstraat als voorbeeld; “Een paar jaar geleden nog wilde de politiek en het toenmalige gemeentebestuur de winkelfunctie van deze straat langzaam afbouwen. Moet je nu eens kijken wat er zit. Allemaal bijzondere speciaalzaken met een geheel eigen aantrekkingskracht. Veelal zijn het bovendien ondernemers die zelf eigenaar zijn van het betreffende pand, in plaats van hurende ketens die zomaar ineens met de noorderzon vertrokken kunnen zijn. Een gemeente moet dit type bedrijvigheid koesteren. In straten als deze vind je de smaakmakers.”

Nieuwe impulsen

Ook Joris ziet dat het langzaam weer wat beter gaat in de binnenstad. “Met name de weekenden en koopzondagen zijn goed”, vertelt hij. “Alleen doordeweeks is het nog wel eens stil. Alleen al daarom begrijp ik niet dat er nog steeds winkels zijn die niet meedoen met alle openingstijden.” Het irriteert hem wel eens dat niet iedereen open is of blijft op koopavonden en -zondagen. “Ik heb er ook niet altijd wat aan maar je wilt toch solidair zijn? Wat voor mij een slechte dag is, kan voor een andere een hele goede zijn. Wanneer er veel zaken dicht blijven is straks geen énkele dag nog goed.”

Hij is wel erg blij dat de twee kortparkeren-plekken in de straat weer beschikbaar zijn. “Daar is veel behoefte aan, volgens mij overal in de stad”, vertelt hij uit eigen ervaring. “Ik heb geregeld klanten die snel een boodschap willen kunnen doen en dat zie ik ook bij m’n straatgenoten. Volgens mij is dat in heel de stad het geval.” De ondernemer is blij met zijn plekje in de Bosstraat, laat hij weten. “Als er toch qua centrum ingedikt moet worden, kan dat beter gebeuren in straten waar de filiaalbedrijven langzaam verdwijnen”, is zijn mening.

Meer weten over ondernemen in de centrum van Bergen op Zoom? Kom ook eens naar het Binnenstadslab of stuur een e-mail.