BERGEN OP ZOOM – Er wordt in het Vierkantje hard gewerkt aan een nieuw familiebedrijf. Op de hoek van de Kortemeestraat en de Sint-Annastraat zijn Dennis Baartmans en Carla Meesters druk bezig met de verbouwing en inrichting van een lunchcafé. Het gaat Gewoon bij Sjuul heten en er komen in zowel de keuken als de bediening mensen met een (verstandelijke) beperking te werken.
Dennis en Carla zijn getrouwd en Sjuul is haar zoon uit een vorige relatie. De 22-jarige heeft het syndroom van Down en is helemaal weg van horeca, zowel voor als achter de schermen, en het echtpaar deelt die liefde. Dennis heeft al wat ervaring in de sector. Na een lange carrière in de zorg ging hij als praktijkleraar horeca jonge mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt het vak bijbrengen. Toen hij er na een reorganisatie mee moest stoppen besloot het gezin dat het tijd was voor een nieuw avontuur, een eigen koers varen. Dat wordt dus Gewoon bij Sjuul.
Liefde voor streekproducten
Het lunchcafé opent half januari en gaat een volwaardige kaart aanbieden, met onder meer broodjes, maaltijdsalades en huisgemaakt gebak. Dennis vertelt: “We gaan bovendien zo veel mogelijk streekproducten gebruiken, onder meer van Franken Fruit en kaasboerderij De Zuidgeest. En we worden brooddependance van De Broodbakkers.” Hij is fervent mountainbiker en aangewezen als ambassadeur van De Brabantse Wal. “Zowel het gebied als de streekproducten zijn hier zó mooi!” Het klinkt bijna verliefd.
Uitnodigend
De kersverse ondernemers zijn blij met alle hulp die ze krijgen van de gemeente. Zowel bij wat zaken die rondom de verbouwing moesten worden geregeld, zoals een versnelde procedure voor het plaatsen van een afvalcontainer, als bij het starten van het bedrijf op zich. Het Binnenstadslab heeft daar een belangrijke rol bij gespeeld en was ook een schakel bij het vinden van een goede locatie. Beiden zijn ze erg blij met deze plek. De grote ramen maken het tot een uitnodigend pand en het is ze nu al opgevallen dat er steeds meer loop in de straat lijkt te komen. Leuk is ook dat ze van passanten geregeld hele positieve reacties krijgen. Dat geeft alleen maar meer vertrouwen.
Verwachtingsvol
En Sjuul? Hoe kijkt die ernaar? Carla vertelt: “Hij is supertrots! Zegt tegen iedereen dat het zijn lunchcafé is.” Dat is natuurlijk niet zo raar als een zaak jouw naam draagt, maar Dennis en zijn partner maken hem wel duidelijk dat het om méér gaat. Straks zijn hier dagelijks vier medewerkers met een beperking aan het werk en soms ook nog een stagiaire. De ondernemers willen deze mensen een kans geven om echt mee te doen, erbij te horen. Indien nodig worden ze zelfs thuis opgehaald. Er zijn nog wat plekken open, maar medewerkers moeten wel een dagbestedingsindicatie hebben.
En wat kunnen bezoekers verwachten? Dennis: “Een mooie mix van warmte, huiselijkheid, vintage uitstraling, toegankelijkheid en eerlijke, heerlijke gerechten. Ik zwaai het scepter in de keuken en ontferm me over die streekproducten, samen met twee medewerkers. Carla is voor de schermen de baas en gastvrouw, ook met twee medewerkers.” Ze hebben er zichtbaar heel veel zin in om op één van de mooiste plekjes in de stad iets bijzonders te gaan beginnen.
Meer weten over ondernemen en vestigen in de centrum van Bergen op Zoom? Kom ook eens naar het Binnenstadslab of stuur een e-mail.