INGEZONDEN MEDEDELING (foto: Marco Krijnen)
BERGEN OP ZOOM – Aan de Kortemeestraat, waar recentelijk een kunstsjop van S&L Zorg zat, heeft lang daarvoor een bijzonder familiebedrijf gezeten met een enorme geschiedenis. Rond 1937 begonnen Toine de Groot en Toos de Groot-Herrings een chique kledingzaak, naast deze locatie. Modehuis Marly werd echter zo’n begrip in de regio dat er al snel moest worden uitgebreid.
We spraken met Jacques de Groot. Voor velen vooral bekend uit de Bergse theaterwereld maar ook telg uit de ondernemersfamilie die tot ver in de jaren ’90 hier mode verkocht. Hij is de oudste zoon van de drie jongens die boven de winkel werden geboren. En boven een toen nog open riool De Grebbe, dat onder en langs de panden liep. Het rook er dus niet altijd naar haute couture…
Enorme groei
Nadat Toos had gewerkt bij Modehuis De Duif in de Kremerstraat, begon ze voor zichzelf. En met succes, vertelt Jacques. Het bedrijf groeide flink, in klantenkring, omzet, grootte én personeel. In de hoogtijdagen werkten er wel 35 mensen voor het bedrijf. Er was een groot atelier waar de kleding ‘verpompt’ (een vakterm voor vermaken) werd. Alles was toen nog maatwerk namelijk. Alleen al daar werkten vijftien mensen. Verder waren er natuurlijk meerdere verkoopsters, drie mensen op de administratie en zelfs een chauffeur. Die reed de regio rond om kleding te bezorgen of op te halen voor herstel. Kom daar nu nog maar eens om!
Andere tijden
Het waren de hoogtijdagen voor de middenstand in Het Vierkantje en Modehuis Marly was er één van de grootste winkels, met een veelal goed gesitueerde clientèle. Er stopten zelfs auto’s met chauffeur voor de deur, die dames brachten die kleding kwamen aanschaffen. De winkel ontving klanten uit de wijde regio en had behoorlijk naam gemaakt.
In 1968 sloeg het noodlot echter toe. Toos overleed, veel te vroeg helaas, en als oudste zoon kreeg Jacques de leiding over het bedrijf. Hij had gelukkig een opleiding textieltechniek genoten, dus wist het een en ander over het vak, maar het was wel een ommekeer in zijn leven. Ook zijn toenmalige vrouw kwam in het bedrijf te werken en langzaam kwamen er meer veranderingen. Jacques: “De markt veranderde, toeleveringsbedrijven gingen failliet, er kwamen filiaalbedrijven. Het bedrijf slonk weer, we konden steeds minder mensen in dienst houden en uiteindelijk moest ik ook zelf elders werk zoeken. Nog volledig leven van de winkel lukte niet meer, mede omdat we nog een paar medewerkers hadden die we niet in de kou wilden laten staan.
Voorwaarden voor blijven bestaan
Uiteindelijk heeft Marly nog tot eind jaren ’90 bestaan. De nalatenschap van Toos is lang in ere gehouden, tegen de stroom van de filiaalbedrijven in. Het bedrijf paste zich natuurlijk ook aan en ging in bepaalde ontwikkelingen zeker mee. Wel zijn echte service en kwaliteit altijd voorwaarden gebleven, mede daardoor kon het familiebedrijf zo veel generaties standhouden.
Meer weten over ondernemen en vestigen in de centrum van Bergen op Zoom? Kom eens naar het Binnenstadslab of stuur een e-mail. Er is ook een Facebookpagina.