‘Blauwalg-fontein’ spuit vrolijk door: gemeente ziet geen reden tot zorg

BERGEN OP ZOOM / BREDA – De gemeente ziet vooralsnog geen aanleiding om de fontein in de Binnenschelde buiten werking te stellen. "De meest recente onderzoeken van het waterschap laten geen gevaarlijke concentraties van de toxische blauwalg zien", stelt gemeentewoordvoerder Erwin Stander.

Waterschap Brabantse Delta houdt wekelijks metingen met betrekking tot de waterkwaliteit en deze laten geen toxische blauwalg zien. Vandaag echter bracht Omroep Brabant eigen onderzoeksresultaten naar buiten, die een geheel ander beeld laten zien. Volgens een door de omroep ingevlogen algenexpert van de Wageningen Universiteit, zou het inademen van de nevel van de fontein ernstige gezondheidsklachten veroorzaken.

De NOS doet mee aan de berichtgeving en kopt "Grootste fontein van Nederland gevaarlijk door blauwalg" in een internetbericht. De gemeente houdt echter vast aan de rapportages van het waterschap, aldus woordvoerder Stander. Blauwalg komt overigens altijd in oppervlaktewater voor, zegt hij, maar in veel gevallen gaat het om een relatief ongevaarlijke variant.

Volop aandacht voor blauwalg

Eerder deze maand heeft het waterschap met publieksacties ruime aandacht besteed aan blauwalg. Zo is er een informatiemiddag gehouden bij de Kleine Melanen en 12 juni was er een blauwalg-wandeling waarbij deskundigen uitleg gaven aan geïnteresseerde bewoners. Ook zijn er in de Binnenschelde zogeheten  'enclosures' geplaatst met fosfaatbindende klei die de fosforgehalte in het water doen afnemen. Fosfor is één van de belangrijkste voedingsstoffen voor de blauwalgbacteriën, die vooral goed gedijen bij warm weer. Mede daarom kan het zeker alsnog zo ver komen dat de fontein uit gaat, vertelt Stander namens de gemeente. Dat is eerder gebeurd, volgens de woordvoerder.

Video: Blauwalgexpert Guido Waaijens van waterschap Brabantse Delta vertelt over het experiment met de fosfaatbindende klei.