Annelies Voss is een blogger uit onze gemeente, die eens per week een gedachte deelt op ons platform. Ze heeft ook een eigen Facebookpagina.
Ballen in de lucht
Hoeveel ballen hou jij op dit moment in de lucht, zakelijk en privé? En hoeveel daarvan zijn echt nodig?
Ballen in je hoofd
Er is een groot verschil tussen het druk hebben en het druk in je hoofd hebben. De ballen in je hoofd zijn de ballen waarmee je jezelf voor de gek houdt en jezelf gek maakt. Je blijft maar malen en probeert een oplossing te bedenken, helpt het? Nee, meestal niet maar het kost je wel bergen met energie. Door ook de ballen in je hoofd omhoog te houden creëer je nog meer ballen die allemaal in de lucht ‘moeten’ blijven.
Er is niks mis met het omhoog houden van ballen, het houdt ons scherp en geeft ons inzicht maar als het teveel ballen worden en ze worden gezamenlijk te zwaar, kunnen het weleens bowlingballen worden. Ik hoef je niet uit te leggen wat er gebeurt als je deze op je hoofd krijgt…
Bowlingbal
Meestal heb je het niet eens door dat je teveel omhoog houdt, het is een gewenning en zit in je systeem maar let op de signalen, vooral van je lijf. Jouw lijf weet eerder dat je teveel aan het jongleren bent dan jouw hoofd. Als je de signalen negeert kan er dus ineens een bowlingbal op je hoofd belanden en ben je de weg helemaal kwijt. Zorg ervoor dat je balans houdt in het aantal ballen zodat jou dit niet overkomt.
Bal teruggooien
Er zijn ook ballen die je van een ander krijgt, iemand heeft ze een keer opgegooid en jij hebt ze gevangen. Deze ballen mag je nu weer teruggooien naar de juiste eigenaar. Je hoeft niet alles op te lossen, vaak heb je genoeg aan jezelf. Ja zeggen op een bal die een ander naar jou gooit hoeft niet, je hoeft hem niet te vangen.
Oude ballen
Ballen uit het verleden zijn ballen die je nog wel in de lucht houdt maar die inmiddels verleden tijd zijn. Je bent er nog wel mee bezig, misschien uit gewoonte, of je kan er geen afscheid van nemen. Deze ballen mag je een mooi plekje geven zodat je er af en toe naar kunt kijken maar ze niet meer omhoog hoeft te houden.
Ballen uit de toekomst zijn de zorgen die je maakt over de toekomst. ‘Een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest.’ Deze ballen hebben nu nog geen nut en mag je bewaren voor later.
Storende ballen
Ballen die in de weg zitten en steeds terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan negatieve gedachten, angsten, onzekerheden. Je kan ze missen als kiespijn en ze zijn niet nodig. Blijf deze ballen niet omhoog gooien, geef ze aandacht en een plek en laat ze uit de lucht.
Met lef en ballen krijg je minder ballen
Dit is dus geen column over hoe je al die ballen dan toch gezond in de lucht kan houden maar juist hoe je met lef minder ballen kan creëren. Kies voor minder ballen en meer rust, zodat je geen bowlingbal effect krijgt. De kunst zit in het vinden van prioriteit. Werk alleen nog met die paar ballen die er écht toe doen en de rest over te gooien naar anderen, op tafel te leggen voor later of simpelweg laten vallen.
Succes met het balanceren van de juiste ballen!
Reacties zijn altijd welkom, liefs Annelies.
Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl