INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie) – Foto's: © Team Mapito
HALSTEREN / STEENBERGEN – Fort de Roovere in Halsteren was gisteren het decor voor de feestelijke start van Expeditie Zuiderwaterlinie. In 11 dagen trekken wandelaars van west naar oost over de Zuiderwaterlinie, de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland. De eerste (korte) etappe liep van Halsteren naar Steenbergen, goed voor 12,5 kilometer wandelplezier.
De mooiste en gezelligste vestingsteden van Nederland vind je langs de Zuiderwaterlinie. Hier komt 450 jaar geschiedenis samen, want aan de hand van historische verdedigingslinie kan vrijwel het hele verhaal van het oorlogsverleden van Brabant verteld worden.
Burgemeester Ruud van den Belt van Steenbergen was aanwezig bij de start. “Als burgemeester van Steenbergen ben ik dan wel buiten mijn gebied, toch voel ik me hier thuis. Bergen op Zoom is immers ook deel van de West Brabantse Waterlinie én de Zuiderwaterlinie.” Dankzij re-enactment van Borgherij Bergen opden Zoom en Cavalerie1588 leek de Tachtigjarige Oorlog opeens erg dichtbij.
Kunst laat keerzijde van de linie zien
Na een knal van het kanon konden de wandelaars op pad. Onderweg vertelden gidsen Peter Sinke en Mike Mulder alles over het landschap waar de wandelaars doorliepen. De grootvader van Peter Sinke was een van de ontdekkers van Fort de Roovere. “Als je eenmaal weet hoe je moet kijken, dan vind je in de Brabantse natuur overal sporen van het militair verleden”, vertelde een van de wandelaars. “Erg de moeite om dit eens te bekijken!”
Het opzettelijk onder water zetten van het gebied ter verdediging (inundatie) was enerzijds een staaltje ingenieurskunst die de vijand buitenhield, maar vroeg anderzijds om opofferingen. Zo konden boeren hun land niet bewerken, met armoede, ziekten en doden tot gevolg. Dit contrast was de inspiratie voor ruimtelijk ontwerper Bouke Bruins. Om te verbeelden dat het succes van het verdedigingswerk ook een keerzijde had, koos Bruins voor een experiment met taal, vorm en kleur in het landschap van de Zuiderwaterlinie. Afhankelijk vanuit welke richting je kijkt, lees je een ander woord en zie je een ander beeld. Ook in de komende tien etappes zal er kunst van Bruins te zien zijn.
Slotfeest in Steenbergen
Eindigen deden de wandelaars in voormalige vestingstad Steenbergen. Ook de wandelaars van de lange etappe sloten aan bij het avondfeest, na hun tocht van 19 km vanuit Bergen op Zoom. Troubadour Frank van Es deed de regen van de dag vergeten, met zijn gitaar, accordeon, zang, gitaarluit en mondharmonica.
Gratis deelname
Expeditie Zuiderwaterlinie is de ideale gelegenheid om samen het verhaal van de Zuiderwaterlinie te horen, te zien én te beleven. Iedereen is welkom om aan te sluiten bij een van de tochten of om zelfs de volledige Expeditie te wandelen. Deelname voor de latere etappes is nog steeds mogelijk én gratis, inschrijven via www.expeditiezuiderwaterlinie.nl/inschrijven.