Tekst en foto: Han Verbeem
BERGEN OP ZOOM – Een brouwerij keert terug op een historische plaats in het Bergse stadsbeeld. De panden van de vroegere distileerderij Becht aan de Buitenvest hebben sinds kort een nieuwe eigenaar, en exploitant Kees-Jan Kooijmans heerft er grootse plannen mee. Als het aan hem ligt komt er een échte Bergse bierbrouwerij, compleet met horeca en terrasvoorzieningen. De zwaar onderkomen gebouwen moeten eerst gerestaureerd worden en als het eenmaal zover is krijgt Bergen op Zoom er een nieuwe belevenis bij, En uiteraard zal het gerstenat een onvervalst regionaal karakter krijgen, stelt Kooijman: gebrouwen van hop en graan uit de omgeving.
Mooier kan de locatie niet zijn. Direct gelegen aan de Zoom, aan de 'route van de Turf' als verbindingsweg voor fietsers van het buitengebied naar de binnnenstad. De ondernemer heeft al zo'n 25 jaar ervaring met bierbrouwen. Op z'n 25e begon hij hobbymatig met het uitwerken van nieuwe recepten. In 2015 ontwikkelde hij een aantal speciaalbieren onder de naam Heer van Oranje. Dat bleek een succes en Kooijmans besloot om een eigen brouwerij te beginnen. Daarvoor orienteerde hij zich in West-Brabant op mogelijke vestigingsplaatsen en had al verschillende locaties op het oog.
Gelijk interesse
De in Steenbergen woonachtige Kooijman hoorde in april vorig jaar bij toeval van het vrijkomen van de 'oude distileerderij van Becht'. En hij had gelijk interesse. De brouwer nam contact op met de nieuwe eigenaar die de historische panden had aangekocht en ze kwamen al snel tot een expolitatieovereenkomst. Ook de gemeente reageerde enthousiast en het college van B&W besloot om mee te werken aan een bestemmingswijziging. Inmiddels zijn er gesprekken gevoerd met omwonenden en worden maatregelen genomen om overlast en verkeershinder tegen te gaan. "We horen eigenlijk alleen maar positieve geluiden", zegt Kooijmans.
SiSi en Knal
Een korte geschiedenis van de roemrijke panden: In de jaren twintig van de vorige eeuw zijn ze gebouwd voor de brouwersfamilie Becht, bekend van limonademerken als SiSi en de Knal-champagne. Nadat ondernemer Cees Becht (in Bergen beter bekend als prins Nilles-I) in 1949 de rechten had overgedaan aan Vrumona (nu onderdeel van het Heineken-concern), werd de productie gaandeweg verplaatst richting Utrecht. Vervolgens stonden de ruimtes aan de Buitenbest enige tijd leeg -in het begin van de jaren '70 werden er in ze zomervakanties de Kindervakantiespelen gehouden- en later vestigde metaalgieterij Chemcast zich in het complex.
Laboratorium
In 2017 sloot ook dit bedrijf de deuren. Wat achterbleef, is een gebouw waar de tijd heeft stilgestaan. Zelfs het oude laboratorium van de distileerderij is nog intact, compleet met oude reageerbuisjes en instrumenten. De sanitaire voorzieningen, tegels, deuren: alles is nog origineel. Veel is zichtbaar maar sommige bouwkundige details zijn weggestopt achter schrootjes en planken. Het belooft een echte verrasing te worden om deze weer vrij te leggen, voorspelt Kooijmans. "We weten pas wat er zit als we gaan breken en het tegenkomen."
Tijdcapsule
Lopend door het pand lijkt het alsof een tijdcapsule is geopend. Alles is bedekt onder een deken van stof, spinnenwebben, roest en steengruis. Een oude gietkroes herinnert nog aan de tijd van de gieterij, toen er onderdelen voor onder meer de scheepvaart werden gegoten. Nu zijn er nog werkplaatsen en staan er motoren en machines gestald. Dat is tijdelijk, want het gehele complex gaat op de schop. "We willen het oude zoveel als kan herstellen en in de oude glorie terugbrengen. Maar er zal ook gemoderniseerd worden. Een brouwerij van vandaag de dag moet natuurlijk voldoen aan de huidige productie-eisen", zegt Kooijmans. Eind dit jaar hoopt hij de deuren van te kunnen openen. Behalve een brouwerij, een restaurantdeel komt er ook een bierwinkel.