Auri Peters is duo-burgerlid bij de BSD en erg betrokken geraakt bij deze gemeente. Ze zag het daglicht in 1970 in Den Haag en vond vier jaar geleden haar thuis in Bergen op zoom. De dichtregel van Bert Bevers; “Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen”, snapt ze helemaal. Auri koos heel bewust voor wonen in deze stad en zet zich sinds 2015 ook met hart en ziel in voor de lokale politiek.
Door: Mireille Hoetelmans
“Mijn drijfveer is ouderwets idealisme. Dat zie je helaas weinig meer. Ik groeide op in Grave, Oost- Brabant, en woonde later 17 jaar in Almere. Daar heb ik diverse bestuurlijke functies gehad, voornamelijk in de zorg en ICT. Ik kom uit een links nest en wij kregen als kind al vroeg mee dat bijdragen aan de maatschappij heel normaal is”, vertelt Auri. Die les zit dan ook diep in haar hele wezen; “Ik wil graag een verschil kunnen maken. De interesse in politiek zit in mijn DNA. Wel ben ik in de loop der jaren meer opgeschoven naar links van het midden en daarom landelijk lid van D66.”
BSD fractievoorzitter Louis van der Kallen vroeg haar zich enige jaren geleden of ze zich wilde inzetten voor de BSD. Het sprak haar aan; “Bij een lokale partij heb je meer bewegingsruimte omdat je jezelf niet aan een landelijke partijkoers hoeft te houden. Ik ben het met de meeste BSD standpunten volledig eens en heb er de ruimte voor eigen inbreng.” Eén ding vindt ze wel jammer, vertelt het duo-burgerlid. Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in de politiek. Maar ze kan het met ‘the boys’ prima vinden, relativeert ze: “Het is een leuke club.”
Drijfveren
Zoals iedereen in de politiek, heeft ook Auri haar redenen om op deze manier wat te willen doen aan en voor de wereld om haar heen. Ze vertelt over ervaringen als secretaris bij de Ondersteuningsplanraad voor Passend Onderwijs. De onderwijswereld is er sinds 2014 voor verantwoordelijk dat leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een goede onderwijsplek krijgen. Daartoe werken reguliere en speciale scholen vaak samen in regionale samenwerkingsverbanden. Complexe materie, zelfs voor wie er middenin zit. Auri vertelt: “Ook in mijn privéleven heb ik er mee te maken. Het blijft een doolhof waarin kinderen soms uit het oog dreigen te raken door alle protocollen. Ouders geven het regelmatig op en kinderen vallen buiten de boot. Dat moet duidelijker en beter geregeld worden. Hier maak ik mij graag hard voor.”
Daarnaast staat ‘veiligheid’ hoog op haar lijstje met speerpunten. Ze legt uit waarom: “Een punt maken van veiligheid wordt vaak als een rechtse hobby weggezet. Dat komt omdat er al snel wordt geroepen om ‘meer blauw op straat’ en cameratoezicht. Ik geloof niet dat die aanpak leidt tot meer gevoel van veiligheid. Mensen voelen zich eerder bespied en in hun privacy aangetast. Er gaat zelfs een zeker dreiging van uit. Veiligheidsbeleving moet van binnenuit komen. Een prettige woonomgeving waar je de mensen kent draagt bijvoorbeeld vanwege de sociale controle veel constructiever bij.”
Zielsgelukkig in Bergen op Zoom
Er is nog een belangrijk thema waar de BSD’er zich graag voor inzet, besluit ze: “Cultuur natuurlijk! Daarvoor ben ik in Bergen op Zoom komen wonen. Als ik op de Grote Markt sta en om me heen kijk ben ik zielsgelukkig. Wat is het hier mooi en wat hebben we veel vormen van cultuur in deze stad. Dat moeten we koesteren en ondersteunen.”
Auri Peters wordt vaak omschreven als het meest kleurrijke lid van de raad, maar ondervindt daar geen hinder van. Ze zegt er zelf over: “Ach, zo ben ik. Makkelijk herkenbaar toch? Zolang het maar niet afleid van mijn boodschap."