BSD-raadslid: snel duidelijkheid over privacybescherming Jeugdzorg

BERGEN OP ZOOM- BSD-raadslid Piet van den Kieboom is bezorgd over de privacy in de jeugdzorg. Naar aanleiding van een landelijk tv-programma, waarin misstanden met privacy-schendingen werden blootgelegd, wil Van den Kieboom weten hoe het in Bergen op Zoom is gesteld met de bescherming van persoonsgegevens. Hij bevraagt het college van B&W per brief over de wijze waarop ambtenaren met dossiers omgaan.

Het lokale raadlid is danig geschrokken door de uitzending van het NCRV/KRO-programma Monitor, van zondag 22 november. Daarin werd een reportage getoond over misstanden in de jeugdzorg. "Vooral de wijze waarop een groot aantal gemeenten omgaat met de privacy van jeugdigen en hun ouders en verzorgers, is zorgwekkend", schrijft Van den Kieboom aan het college. "In de reportage werd duidelijk gemaakt dat niet-medisch bevoegde ambtenaren zonder BIG-registratie voluit inzage hebben in de medische dossiers van jeugdigen."

Rug tegen de muur

Ouders moeten de mogelijkheid hebben de privacy van hun kinderen te beschermen, vindt Van den Kieboom. Echter, zo stelt het raadslid: in de praktijk wordt bij weigering van inzage in en overlegging van medische gegevens de (indicatie-)procedure niet voortgezet. "Ouders voelen zich met de rug tegen de muur geplaatst en gaan dan uit pure wanhoop toch akkoord met overlegging van privacy-gevoelige informatie. Daarnaast, zo werd duidelijk gemaakt in de reportage, gingen deze privacy-gevoelige gegevens op stadskantoren/gemeentehuizen van hand tot hand in de gemeentelijke organisatie."
 
Weigeren van aanvragen

De BSD-fractie is dermate bezorgd, dat ze snel duidelijkheid wil over de situatie in Bergen op Zoom. Van den Kieboom vreest het ergste. Daarom wil de BSD van het college uitvoerig weten hoe de intake- en indiactieprocedures verlopen, schrijft hij. Ook vraagt de politicus welke functionarissen (met én zonder BIG-registratie) hierbij betrokken zijn en inzage hebben in privacygevoelige gegevens. Tenslotte stelt de BSD het college de vraag, of er de afgelopen 11 maanden aanvragen geweigerd zijn omdat ouders of verzorgenden hebben geweigerd privacy-gevoelige gegevens van hun kind vrij te geven.

Fotobijschrift: BSD-raadslid Piet van den Kieboom wil weten van het college weten hoe ze omgaat met privacy-gevoelige informatie in de Jeugdzorg. (Foto: BSD BoZ)