(Ingezonden bericht, bewerkt door de redactie. Foto: Auteur)
BERGEN OP ZOOM – Het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft vier scenario’s geschetst over de economische impact van het coronavirus in 2020 en 2021. In alle vier de scenario’s is sprake van een recessie. In het lichtste scenario krimpt het bbp in 2020 met 1,2 procent en in het slechtste geval met 7,7 procent. Voor veel huishoudens is het daarom tijd om bewuster met geld om te gaan.
Waarom budgetteren?
Budgetteren is eigenlijk altijd verstandig. Of men nu een laag of een hoog inkomen heeft. Door te budgetteren wordt een overzicht gemaakt van (toekomstige) inkomsten en uitgaven. Dit zorgt voor goed inzicht in de inkomsten en de uitgaven. Hierdoor wordt duidelijk waar het geld naartoe gaat en wat er overblijft om te sparen of onverwachte uitgaven mee op te vangen. Vaak zijn geldzaken in een huishouden onoverzichtelijk. De meeste mensen weten wel wat er iedere maand binnenkomt en wanneer het op is, maar waar het allemaal gebleven is is een ander verhaal. Uitgaven kunnen per maand behoorlijk verschillen, bijvoorbeeld doordat de wasmachine het begeeft of de auto niet meer wil starten. Met spaargeld of een persoonlijke lening kan de financiële klap opgevangen worden. Het is prettig om dan al van tevoren in te schatten hoe lang het duurt om die persoonlijke lening terug te betalen.
Hoe werkt budgetteren?
Budgetteren start met het maken van een begroting. Bijna iedereen heeft tegenwoordig toegang tot internetbankieren. Hierin zit vaak een functie om alle inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten, bijvoorbeeld door een afschrift of of een mutatie-overzicht te downloaden. Verzamel alle gegevens over de afgelopen 12 maanden voor een volledig beeld en zet alle inkomsten en uitgaven in een Excel-bestand. Zeker de eerste keer duurt even, maar in het vervolg is een wekelijkse korte update voldoende. Zo wordt direct duidelijk wat de duurste maanden zijn en waar veel geld naar ‘wegvloeit’. Wanneer het inzicht er is kan er gestart worden met het opzetten van een buffer of een potje voor grote uitgaven die nog gaan komen.
Armoede in Bergen op Zoom
Bij mensen die in armoede leven, blijft er aan het eind van de maand niets over en is er regelmatig een tekort. Zeker dan is het verstandig om te budgetteren, om niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Gelukkig zijn er verschillende instanties die hulp aanbieden, zoals Voedselbank Goed Ontmoet. Deze partij voorziet in West-Brabant en Tholen ruim vierhonderd gezinnen van een voedselpakket. De voedselbank heeft een centraal magazijn in Bergen op Zoom en uitgiftepunten in Bergen, Steenbergen, Tholen, Ossendrecht, Roosendaal en Oudenbosch. In Steenbergen wil de gemeente meer aanwezig zijn in de wijken om armoede op te sporen, omdat de weg naar de juiste instanties door veel mensen niet gevonden wordt.