Buitenbad De Schelp verdwijnt, zonnepanelen gaan ook niet door

BERGEN OP ZOOM – Er blijven zich nieuwe ontwikkelingen voordoen, tijdens de herstelwerkzaamheden van zwembad De Schelp. Zo was voorgenomen om zonnepanelen te gaan gebruiken maar dat plan vervalt voorlopig. Ook gaat het buitenbad weg en daarvoor in de plaats komt een zogeheten spraypark.

Er staat straks een buitenspeelplaats bij het zwembad, met toestellen die water sproeien. Daarmee hopen zwembad De Schelp en de gemeente het verblijf ook voor kinderen leuker te maken en het is een alternatief voor het kleine buitenbad. Dit wordt namelijk weggehaald, met name omdat de kosten voor het schoonhouden en verwarmen van het water de spuigaten uitliepen. Dit gaat 15.000 euro op jaarbasis besparen, aldus wethouder Annette Stinenbosch. Er werd bovendien betrekkelijk weinig gebruik van het badje gemaakt, aldus het college.

Interactief waterspeelplein

In goed overleg met de directie van het zwembad is besloten de wijziging door te voeren, nu het pand toch aan de binnenzijde in de steigers staat. Op de plaats van het buitenbad komt een interactief waterspeelplein, dat overigens niet alleen voor jonge bezoekers bestemd is. Het is toegankelijk voor alle leeftijden maar moet met name kinderen wat meer te doen geven. De kosten van het spraypark bouwen en aansluiten zijn geraamd op 215.000 euro. Daar was binnen het betreffende krediet nog ruimte voor, meldt de wethouder desgevraagd.

Vooralsnog geen zonnepanelen

Een ander plan was het aanbrengen van zonnepanelen op De Schelp. Hier wordt voorlopig vanaf gezien. Het dak verkeert in dermate goede staat dat het nog minimaal vijf jaar mee kan, meldt Stinenbosch. Ook de vorm ervan maakt plaatsing best ingewikkeld. Het zou een enorme investering vragen om zonnepanelen te plaatsen, omdat zowel de constructie als de bedekking er voor moeten worden aangepast. Alternatieven zijn vooralsnog te prijzig en te ingewikkeld dan wel tijdrovend. In totaal zouden de kosten van plaatsing ruim acht ton bedragen. Daarom is besloten het voornemen in de ijskast te zetten.

Maar wat Stinenbosch betreft hoeft uitstel dus geen afstel te worden. Als het dak werkelijk aan vervanging of opknappen toe is, kan opnieuw worden bekeken wat dán de mogelijkheden zijn. Dat kan over vijf maar ook pas over tien jaar het geval zijn, afhankelijk van hoe goed het dak zich houdt. Voor de panelen was een subsidie van 319.000 euro aangevraagd en die is inmiddels afgemeld.