BERGEN OP ZOOM – Meer dan tweehonderd Canadese militairen maken zaterdagmiddag een parademars door de Bergse binnenstad. Onder grote publieke belangstelling marcheert de colonne, begeleid door een doedelzakblazer, vanuit Plein XIII naar de Grote Markt – nadat de groep eerst de militaire begraafplaats had bezocht. Voor de militairen, meest twintigers en dertigers, is het een betekenisvolle dag. Zij lopen letterlijk langs de straten waar in oktober 1944 de generatiegenoten van hun overgrootouders als bevrijders de stad innamen. Vandaag lopen ze in Bergen op Zoom, maar in de nabije toekomst vechten ze misschien zelf tijdens vredesoperaties in het Midden-Oosten.
De groep militairen van de Canadese landmacht, luchtmacht en marine is momenteel in Europa als onderdeel van de herdenkingsactiviteiten rondom 75 jaar bevrijding, de inval in Normandië en de Slag om de Schelde. Rond half één arriveert de groep bij de Ruytershoveweg, waar een korte plechtigheid volgt op de Canadese begraafplaats met een ceremoniële kranslegging. Rond half drie vertrekken de bussen naar Plein XIII, van waaruit de Canadezen afmarcheren naar het Markiezenhof.
Markiezenhof
Aangekomen op de grote binnenplaats spreekt loco-burgemeester Patrick van der Velden de militairen toe. Het Markiezenhof is een gebouw met een rijke geschiedenis, waar vorsten en hoogwaardigheidsbekleders door de eeuwen heen zijn ontvangen. Bijna anderhalve eeuw, tot 1959, was het stadspaleis een militaire kazerne voor het 3e en 14e regiment infanterie. Ook tijdens de bevrijding van Bergen op Zoom op 27 oktober 1944 zijn de Canadezen hier ontvangen.
Artikel gaat verder onder de video.
De militairen staan daarmee op historische grond. Dat benadrukt ook de Canadese Luitenant-Kolonel Eric Quirion: de deelnemers aan de Vierdaagse treden tijdens hun tussenstop in Bergen op Zoom letterlijk in de voetsporen van hun voorvaders, die 75 jaar geleden hun leven in de waagschaal stelden voor de bevrijding van Zuid-West Nederland tijdens de Slag om de Schelde. Meer dan de helft van de Canadese strijders heeft de oorlog niet overleefd, vertelt Quirlon. De slachtoffers liggen verspreid over 196 begraafplaatsen in Nederland en België.
Even vrijaf
Na afloop van de plechtigheid in het Markiezenhof maken veel militairen van de gelegenheid gebruik om nog een glas bier of een andere versnapering te drinken op het Beurspleintje of elders in de stad. Tegen vijven verzamelt de groep weer op Plein XIII, van waaruit de bussen vertrekken naar Kamp Heumensoord bij Nijmegen. Daar gaan ze de Vierdaagse lopen.
Meer foto's van de plechtigheid zien? Klik hier!