BERGEN OP ZOOM – Hij staat nog in de grondverf en moet nog rupsbanden krijgen bijvoorbeeld, maar de replica van de Sherman tank krijgt steeds meer vorm. De vrijwilligers van Stichting Decorbouw zijn een levensechte kopie aan het bouwen voor verschillende activiteiten die gaan plaatsvinden tijdens de viering van 75 jaar bevrijding. Het resultaat wordt zo realistisch dat er zelfs een wapenvergunning voor moet worden aangevraagd.
Op 27 oktober 1944 werd onze stad officieel bevrijd. Er reed toen onder meer een middelzware Canadese Sherman tank over de Grote Markt. Veel Bergenaren hebben de iconische foto die er van werd gemaakt wel eens gezien. Ferd Quik, van Stichting Decorbouw, vertelt: “Precies daarom wilden we er graag een kopie van maken. Een echte tank zou namelijk de bestrating volledig kapot rijden.”
Supersum
De tank gaat op meerdere momenten een rol spelen in de vieringen. Redelijk letterlijk zelfs in de productie ‘Supersum’ van Stichting De Vierschaar. In een kort vraaggesprekje met Marloes Lelieveld, die namens De Vierschaar regisseur Arthur van Broekhoven interviewde, werd wat meer duidelijk over dit spektakel. Van Broekhoven: “We gaan het groot aanpakken, met onder meer flinke projectiewanden en krachtige beamers. Er wordt op de Waterschans tevens speciaal hiervoor een flink stuk weg aangelegd, dat onderdeel is van het spel en decor. De tank komt daar twee keer in voor.” Hij wil verder nog niet te veel kwijt over het stuk, dat een mix wordt van feiten en fictie.
Grasmaaier
Er zitten straks zo’n 7.000 manuren in de levensechte replica, schat Ferd Quik in. Het is allemaal vrijwilligerswerk, al kost het aan materialen toch nog zo’n 30.000 euro. De basis van het grotendeels uit hout gemaakte gevaarte is een oude professionele grasmaaier. De wielen daarvan steken nu nog onder de replica uit maar zullen straks verborgen gaan achter de rupsbanden, die ook echt moeten meerijden. Zelfs de moeren zijn van hout maar er worden ook andere materialen gebruikt, waaronder Paverpol en uit Canada geïmporteerde hennepmatten. Bijvoorbeeld om het gietijzer na te bootsen. Je ziet zelfs lasnaden, gecreëerd met kit. Het bouwproject is zo uniek dat er vrij geregeld bezoekers van de Canadese ambassade komen kijken naar de vorderingen. Het versterkt de groeiende band met dat land dus ook nog eens.
Aan Supersum doet een cast mee van 140 spelers. Die zet met steun van 50 mannen en vrouwen achter de schermen een zinderend oorlogsepos neer op het podium van vestingwerk De Waterschans. Tussen 17 en 27 oktober wordt een negental voorstellingen van twee uur opgevoerd. Voor meer info: zie www.vierschaar.nl of volg Supersum op Facebook, LinkedIn en Instagram.