CDA wil alsnog snel luierrecycling ingevoerd zien

BERGEN OP ZOOM – Het onderwerp is niet nieuw in de Bergse politiek. In het voorjaar van 2017 zette Lijst Linssen het inzamelen en recyclen van luiers ook al eens op de agenda. Deze keer schrijft het CDA het collega aan, over nieuwe mogelijkheden die hier ook omarmd zouden moeten worden.

Op de vragen van Lijst Linssen antwoordde B en W destijds dat er geen haalbare mogelijkheden waren op dat moment. Het bedrijf dat het had kunnen doen was kort daarvoor failliet verklaard en ook een andere verwerker was op dat moment geen optie. Wel zou de gemeente nauwlettend volgen of er zich nieuwe mogelijkheden voordeden.

Flinke percentages

Blijkbaar letten ze bij het CDA nog nét iets beter op. Raadslid Erik Verbogt wijst het college op een proef van drie maanden die in Amsterdam is ingezet voor de inzameling van zowel luiers als ander incontinentiemateriaal. Er wordt bekeken of het de investering waard is een fabriek te realiseren die de recycling gaat verzorgen. Het gaat al snel om vijf tot acht procent van het afval en bij jonge gezinnen gaat het natuurlijk helemaal hard. Containers zitten in no time vol en het legen ervan kost ook geld. Verbogt: “Het streven is dat gezinnen maar 100 kilo restafval per jaar produceren en dat kan alleen als iedereen die kans krijgt, dus ook de jonge gezinnen.”

Meerdere opties

De fractie heeft daarom zelf wat onderzoek gedaan en ontdekte zo Luierrecyclingnederland.nl. Deze organisatie haalt dergelijk afval kostenneutraal op bij kinderdagverblijven en zorginstellingen, maar ook particulieren kunnen er gebruik van maken als er inzamelpunten komen bij die ophaallocaties. Tholen doet al mee met dit initiatief, samen met 40 andere gemeentes. Het CDA roept het college op contact te leggen met deze inzamelaar en ook Bergen op Zoom aan te laten haken. Daarnaast zou eens bekeken moeten worden of de Amsterdamse proef iets is om bij aan te sluiten.

Stockfoto: Pixabay / Mahesh Patel