College: geen steun aan mogelijk monument voor verzetsheld Süskind

De Burgemeester Mathonstraat in Bergen op Zoom. Hier heeft Walter Süskind in 1942 gewoond; daarvoor woonde hij aan de Van Overstratenlaan. Tweede foto: de herdenkingsplaquette voor Walter Süskind, aan de Süskindbrug in Amsterdam.

BERGEN OP ZOOM – Het college van B&W trekt geen geld uit voor een standbeeld of ander gedenkteken voor Walter Süskind. Dat schrijft het kersverse stadsbestuur aan PvdA-raadslid Joey van Aken. Deze had eerder per brief een oproep gedaan voor een dergelijk monument, maar het college voelt daar weinig voor en gaat er geen geld voor uittrekken. Dit om 'precedenten naar andere verzetstrijders en daden van verzet' te voorkomen. Als de PvdA een standbeeld voor Süskind wil dan zal de fractie dat zelf moeten regelen én financieren. "U heeft uiteraard de vrijheid om op eigen titel een dergelijk intiatief te ondernemen", zo luidt het antwoord.

Walter Süskund, een verzetsman van joodse afkomst, woonde in de oorlogsjaren enige tijd in Bergen op Zoom en heeft onder anderen een rol gespeeld bij de vlucht van joodse vluchtelingen via de Nederlands/Belgische grens bij Putte naar Zwiserland. Later verhuisde hij naar Amsterdam. Bij het grote publiek is Süskind bekend door zijn reddingsactie waarbij 600 joodse kinderen en een aantal volwassenen aan de vernietingingskanten zijn ontsnapt. Het leven van Süskind is in 2012 verfilmd. In Amsterdam is al een brug naar hem vernoemd, waarop ook een herdenkingsplaquette is aangebracht.

Namenmonument

Het kersverse college van B&W heeft duidelijk geen zin om zich te branden aan een dergelijk monument, om te voorkomen dat er meerdere aanvragen binnenkomen voor soortgelijke herdenkingstekens voor andere verzetsstrijders. Wel zijn de burgemeester en wethouders bereid tot financiële steun voor de naamsvermelding van Bergse oorlogsslachtoffers op het Nationale Holocaustmonument, mits de namen van álle Bergse holocaustslachtoffers worden vermeld. Dat zal het college echter niet uit eigen beweging ondersteunen. "Het Nederlands Auschwitz Comité zal ons hiertoe schriftelijk moeten verzoeken", zo staat in de beantwoording van de PvdA-brief.

PvdA-raadslid Joey van Aken heeft nog geen kans gezien inhoudelijk op de beantwoording van zijn brief kunnen reageren; hij is momenteel op terugreis van een vakantie in het buitenland – zo laat hij weten.

UPDATE (22-05): Van Aken zegt zich inmiddels 'te beraden' op de suggestie van het college om dan maar zelf een initiatief op te zetten. Verder spreekt het raadslid zich op social media teleurgesteld uit over het uitblijven van steun voor het monument. In een reactie hierop noemt publicist Fedde Schouten, verbonden aan het Nederlands Auschwitz Comité, de houding van het Bergse college 'een gemiste kans'. Ook het collegebesluit om niet uit eigen beweging met financiering over de brug te komen voor het Holocaust Namenmonument stuit bij hem op onbegrip. "Waarom moet het Auschwitz Comité opnieuw een verzoek indienen", zo vraagt Schouten zich af.