Commentaar – Verdeel en heers

Politiek commentaar – door Mireille Hoetelmans

Waar de gemeentelijke begroting 2016 bij de raadsbehandeling in de eerste termijn nog lof mocht ontvangen, zo slaat de stemming in de tweede termijn om. Alle partijen zijn het er wel over eens dat de informatieverstrekking aan de raad vollediger had moeten zijn.

Wethouder Arjan van der Weegen heeft op 5 november al aangegeven dat het ‘hoe’ bepaald zou moeten worden door het uitvoerende college. Daar denken andere partijen nu toch duidelijk anders over. De gezamenlijke oppositie brengt een amendement in, met daarin een termijnstelling voor de volledige cijfers -mét onderbouwing- en een stem op productgroepniveau -uitwerking en invulling- van de raad. Het college voelt zich hiermee ernstig beperkt in bewegingsvrijheid op uitvoering van de taakstelling (lees: bezuiniging). En uiteraard geeft ook de taakstellingsdiscussie, die nog niet voltooid is, hier ook geen duidelijkheid in.

VVD-voorman Gertjan Huismans meent met een handreiking op het amendement een eenduidig draagvlak te creëren; het voorstel om binnen de voorgestelde termijn inderdaad met de benodigde onderbouwing te komen en voor iedere besluitvorming zich mening peilend tot de raad te wenden, wordt positief ontvangen door het college en coalitiepartijen maar zet de oppositie op scherp.

De begroting wordt met 16 stemmen tegen en 17 stemmen voor goedgekeurd.

'What’s in a name?', zou je denken! Wethouder Van der Weegen belooft als compromis de gevraagde onderbouwing nog vóór het einde van het jaar te verstrekken, zodat de raad volledig geïnformeerd is. Echter: de voltallige oppositie stelt zich compromisloos op en keurt als één blok de begroting af. De komende tijd zal het des te duidelijker worden hoe de oppositie haar stem zal laten horen. Draagvlak zal bij elk besluit opnieuw gewogen worden.

Kortom, de betrokkenheid van ieder raadslid is de komende tijd gegarandeerd!