D66: Haalt de gemeente de restafval-doelstelling dit jaar wel?

BERGEN OP ZOOM – Landelijk is als doel gesteld om huishoudelijk restafval nog dit jaar te reduceren tot 100 kilo per huishouden. D66 vraagt aan het Bergse college hoe onze gemeente er op dat vlak voor staat. Ook heeft de partij er wat aanvullende vragen en ideeën bij.

Landelijk is D66 voorstander van omgekeerd inzamelen, een systeem waarbij bewoners zelf hun restafval wegbrengen naar centraal geplaatste ondergrondse containers. Alleen reststromen zoals papier, plastic en blik worden aan huis opgehaald dan. Dat vindt de partij de beste wijze om scheiding te stimuleren, melden fractievoorzitter Carinne Elion en burgerlid Berend Doedens. Wel zien ze in dat dit voor Bergen op Zoom nog een stap te ver is, vooralsnog.

Ophef zomer 2019

De partij herinnert het college nog eens aan de ophef die vorig jaar ontstond aan het begin van de zomer, toen wethouder Andrew Harijgens voorstelde de ophaalfrequentie van restafval te reduceren. Toch vinden Elion en Doedens dat er iets dient te gebeuren, anders haalt Bergen op Zoom die 100 kilo per huishouden nooit. Ze vragen dan ook aan het college wat hier eigenlijk de actuele cijfers zijn op dat gebied.

Verschil in kosten

In onze gemeente zijn mensen met eigen containers fors meer kwijt dan inwoners die hun afval in ondergrondse voorzieningen kwijt kunnen, schrijft D66. Waarom dat zo is wil de fractie graag eens uitgelegd krijgen. Dan kan mogelijkerwijs meteen worden bekeken om het zou motiveren als iederéén ondergronds afval kwijt kan en dus minder hoeft te betalen. Goed gescheiden reststromen leveren bovendien meer op, aldus de fractie.

Meer maatwerk in wat huishoudens aan opties krijgen aangeboden voor het scheiden, kan ook weer bijdragen aan het succes ervan. In de zomer zetten veel mensen grijze bakken vaak halfvol langs de straat om geuroverlast te beperken. Nóg een reden om ondergronds aanbieden te stimuleren, stellen de fractieleden.

Mogelijkheden genoeg

Het inleveren van containers in ruil voor ondergronds gescheiden aanleveren zou een optie moeten zijn, net als het wisselen van containerformaten. Met als doel bijvoorbeeld een kleinere bak voor restafval en een grote voor papier. Mogelijkheden te over om die doelstellingen dichterbij te brengen, denken de democraten.

Afbeelding van kalhh via Pixabay