De oude ‘Club’ wordt een pareltje voor de buurt

BERGEN OP ZOOM – Nu de Vastenavond voorbij is, komt Marc Franken er éindelijk aan toe om het voormalige pand van Club 2000 op te knappen. Als voormalig gelegenheids-café Waldolala ondergaat het gebouw een complete gedaanteverandering. "Nu alles is ontmanteld, blijkt pas hoe rot de constructie eigenlijk was", zegt Franken. Maar het wordt mooi. Heel mooi zelfs, een 'pareltje voor de buurt', zoals de trotse eigenaar het zelf omschrijft. Kosten noch moeite worden gespaard om de originele bouwfragmenten zoveel mogelijk te sparen en hergebruiken.

Het waren erbarmelijke omstandigheden waaronder de dames vroeger moesten werken. Het cafégedeelte zag er op het zicht redelijk uit, maar de andere ruimtes waren klein, slecht verlicht en amper geventileerd. Ook is de constructie op meerdere plekken -zo bleek tijdens de huidige verbouwing en restauratie- door en door verrot. Het is daarom een flinke uitdaging om van het middeleeuwse pand weer iets moois te maken. Marc Franken heeft het gekocht met het doel om zijn bedrijf hier te vestigen. Daarnaast wil hij van de benedenverdieping een soort sociëteitruimte maken. Gelegenheidshoreca eigenlijk, met als doelgroep vooral 40-plussers die rustig willen genieten van een goed glas wijn en dito hapjes.

Mooie en akelige verrassingen

Bij de werkzaamheden kwamen er diverse verrassingen tevoorschijn. De muren waren afgeplakt met oude kranten. Marc: "Bijvoorbeeld de krant met de arrestatie van Eichman in Zuid-Amerika, uit de jaren zestig". Maar ook andere vondsten, zoals oude snoepzakjes of -luguber zelfs: skeletten van katten op de eeuwenoude zolder. Het monument kent een lange geschiedenis met vele verbouwingen. Vóórdat Club 2000 er de deuren opende, was het pand jarenlang in gebruik als cafetaria. Daarvoor was het de bloemenzaak van Boschman, die momenteel gevestigd is in Oost. Alle schrootjes, planken en gipsplaten die er in de loop der tijden tegenaan zijn getimmerd, zijn nu verwijderd.

Kritiek

Toch stuit de ondernemer op kritiek van 'restauratiedeskundigen' die vinden dat de verbouwing wel érg rigoureus verloopt. Zo hebben enkele prominente leden van de Vereniging Binnenstad vraagtekens geplaatst bij de aanpak, lieten deze tegenover KijkopBergenopZoom.nl weten. "Allemaal kinnesinne", zo doet Franken de kritiek af. Alles wat de moeite waard is, blijft bewaard. "Maar balken en planken die verrot zijn, kunnen we met de  beste wil van de wereld niet laten zitten."  En bovendien: veiligheid gaat boven alles. Zo zijn stalen balken in het pand getakeld om de constructie te verstevigen.

De gemeente bevestigt in een reactie dat de weggehaalde muren en bouwdelen géén monumentale waarde hebben en dat daarom vergunnig is gegeven voor het vervangen ervan. Alleen over het behoud van een aantal dakspanten zou enige discussie zijn. Deze zijn tijdens de verbouwing gedemonteerd omdat de constructie instabiel werd, en worden naderhand weer teruggeplaatst. Hierover is de gemeente in overleg met de architect, laat een woordvoerdster desgevraagd weten. De bewuste kapdelen staan -intact en al- opgesteld op de binnenplaats, waar straks een mooie patio moet komen voor bezoekers die graag buiten zitten.

Foto's: Marc Franken / Hans-Jorg van Broekhoven