BERGEN OP ZOOM – Na jaren van bezuinigen en ombuigen ziet het er naar uit dat de financiën van de Markiezenstad in een rustiger vaarwater komen, zo heeft het college van B&W bekendgemaakt. Woensdag presenteerde zij de raad een sluitende begroting voor 2016. En dat zonder extra het mes te zetten in de uitgaven en zonder lastenverhogingen voor de burgers. Ook de jaarschijven voor de Meerjarenbegroting vanaf 2017 en verder laten geen gaten zien. "Eindelijk lijkt er iets meer financiële armslag te komen voor de gemeente Bergen op Zoom." De begrotingsstukken worden in de maand november door de gemeenteraad besproken en -al dan niet voorzien van amendementen en moties- vastgesteld.
De afgelopen jaren is er een flinke ombuigingsoperatie uitgevoerd, zo laat wethouder Coppens weten. "Bij het Beleidskader 2012 was er sprake van structurele ombuigingen van ruim 20 miljoen euro en bij het Beleidskader 2016 kwam daar nog eens ruim 4 miljoen aan structurele ombuigingen bovenop. Die bezuinigingen werken ook de komende jaren nog door en zijn inmiddels verwerkt in de begrotingen voor de komende jaren."
Taakstellingen worden gehaald
Voor 2016 is de verwachting dat de taakstellingen bijna allemaal worden gehaald. "Slechts op twee onderdelen heeft dit tot bijstelling geleid." Het gaat om de taakstelling ‘Optimaliseren van de welzijnsfuncties’ en de taakstelling ‘Anders invullen van subsidies’. "Beide bleken niet volledig realiseerbaar binnen deze collegeperiode. Door de inzet van een taakstelling op de WMO is alternatieve dekking gevonden. Het budget dat in de begroting opgenomen is voor de WMO is hoger dan uiteindelijk nodig is."
Weerstandsvermogen en –ratio
De weerstandsratio (het cijfer dat aangeeft in hoeverre financiële risico's opgevangen kunnen worden) valt voor Bergen op Zoom gunstiger uit dan bij de jaarrekening van vorig jaar. "Toen bedrag het weerstandsvermogen namelijk 1,26. Nu komt de weerstandsratio uit op 1,47. In die zin is Bergen op Zoom gegroeid van een voldoende naar een ruim voldoende. De verbetering komt voornamelijk doordat risico’s bij met name het grondbedrijf afnamen terwijl de beschikbare weerstandscapaciteit steeg door de balanssanering."
Fotobijschrift: Het Stadskantoor, gezien vanaf de Beeldentuin. (foto: Han Verbeem)