De tijd verstrijkt maar het herdenken gaat verder

Alexandra Hatting (staand achter de microfoon) vertelt over het project Faces to Graves. Tijdens de plechtigheid op het Canadese oorlogskerkhof waren zondagochtend verder kransleggingen door onder anderen Prinses Margriet en de burgemeesters van Bergen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen. Ook jongeren legden bloemen neer bij het herdenkingsmonument. (Tekst en foto's: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Vandaag, zondag 27 oktober 2019 om 16.40 uur -het moment waarop dit artikel is gebubliceerd- is het exact 75 jaar geleden dat Bergen op Zoom is bevrijd. Met 75 jaar bevrijding nadert gaandeweg het moment dat slechsts weinigen de verschrikkingen uit de oorlog nog uit eerste hand kunnen navertellen. Toch raakt de Tweede Wereldoorlog niet in de vergetelheid. Juist onder jongeren is veel belangstelling voor de periode uit onze geschiedenis. Dat is ook gebleken bij de herdenking op de Canadese oorlogsbegraafplaats, zondagmorgen. Want het waren vooral jongeren van amper 20 jaar die sneuvelden in de Slag om de Schelde.

Alexandra Hattink is een 16-jarige scholier, die via het project Faces to Graves zich heeft verdiept in de achtergrond van één van de gesneuvelde Canadese militairen: Melvin Alexander Danielson, soldaat bij het South-Alberta regiment. "Hij groeide op in Stockholm, Canada, met zijn 11 broers en zussen", vertelt Alexandra. "In zijn vrije tijd speelde hij viool, verzamelde postzegels en hield zich bezig met softbal en basebal. Hij was een goede leerling maar verliet school om zijn vader te helpen op de boerderij. Melvin's oudste broers waren allemaal als militairen uitgezonden naar Europa." Op slechts 18-jarige leeftijd trad Melvin zelf in dienst en volgde een training van een half jaar in Engeland. Aangekomen in Nederland raakte hij na amper 16 dagen zwaargewond bij een aanval op zijn tank. "Een Duitse militair probeerde hem nog te redden. Die bracht hem, al zwaaiend met een zelfgemaakte witte vlag, naar een Canadees veldhospitaal." Twee dagen later overleed Melvin alsnog aan zijn verwondingen.

De oorlog is groot en klein tegelijk

"Het project leerde mij, dat de oorlog enorm groot en klein tegelijk is", vertel Alexandra. "Het grote is de vernietiging en uiteindelijk bevrijding van ons land. Het kleine is het einde van een leven dat maar net was begonnen. "We mogen nooit hun offers vergeten en vooral: dankbaar zijn voor onze vrijheid, zo besluit Alexandra haar indrukwekkende verhaal.

Lied uit Oorlogswinter

Bij de pechtigheid op het Canadese oorlogskerkhof, waar ook prinses Margriet een krans legde, waren meer jongeren aanwezig, Een groep scholieren van het Roncalli zong een nummer uit de musical Oorlogswinter. Na afloop legden de leerlingen elk een rode Gerbera-bloem bij het herdenkingsmonument.

Video: Prinses Margriet legt de krans bij het herdenkingsmonument op de Canadese begraafplaats.