INGEZONDEN MEDEDELING
BERGEN OP ZOOM / THOLEN – Menig Bergenaar spot deze dagen of de vlag al uithangt bij firma Van Dort in de Artilleriestraat. Een jaarlijks terugkerend fenomeen, begin mei. Het wordt immers zo langzamerhand weer tijd dat de ansjovis zich laat zien in de Oosterschelde.
Door: Felix Kools, coördinator vaartochten bij Stichting Behoud Weervisserij
Firma Van Dort en de vrijwilligers van Stichting Behoud Weervisserij zijn er klaar voor. Het grote publiek staat er echter niet bij stil dat er heel wat bij komt kijken, voordat Rian van Dort de vlag kan uithangen en de ansjovis gekocht kan worden. Ook buiten het ansjovisseizoen gaat het werk door.
Als begin november de boten hun winterbeurt hebben gehad, hoor je iedere ochtend in de bossen rond Bergen op Zoom het geluid van kettingzagen. In opdracht van Brabants Landschap kapt de firma Van Dort hout in daarvoor aangewezen bosgebieden. Het gaat hierbij om bomen die schade (kunnen) veroorzaken aan de omgeving – bijvoorbeeld aan de riolering – en daarom (preventief) gekapt moeten worden. Op deze manier draagt de weervisserij bij aan verantwoord landschapsbeheer en verzekert de firma Van Dort zich van staken om de weren mee te herstellen.
Reparaties
In februari wordt gestart met het herstel. Zo'n 35 à 40 keer wordt er uitgevaren om bij laag tij de weren te repareren. De natuur is onverbiddelijk en door aantasting van het hout en stormachtig weer sneuvelen er elke winter staken. Vanaf half april, als de herstelwerkzaamheden doorgaans zijn afgerond, wordt er regelmatig gecontroleerd of er vis in de weer zit.
De natuur als 'concurrent'
Als de eerste vis gesignaleerd is, dan wordt het geduld van de visser op de proef gesteld. Ook nu is de natuur weer onverbiddelijk: zeehonden hebben de drie weren van Van Dort namelijk ontdekt als een waar Luilekkerland – en daar is weinig tegen te doen. De ‘concurrentie’ bevindt zich overigens niet alleen in het water, maar ook zeker in de lucht. Aalscholvers komen overdag in grote getale naar de weren om zich tegoed te doen aan de bij elkaar gedreven vis. Een aalscholver verorberd met gemak één kilo vis en verjaagt bovendien de overige vis.
Wanneer er niet zou worden ingegrepen, dan zouden de weren zijn leeggegeten voordat het net kan worden opgehaald. Om de aalscholvers weg te houden, ligt er in het seizoen bij iedere weer een bootje te dobberen – het zogenaamde bijliggen. Geduldig wordt er vanaf hoogwater gewacht totdat er gevist kan worden. Genietend van de stilte en de rust houdt er elke dag iemand de wacht. Een taak waarbij de vrijwilligers van Stichting Behoud Weervisserij veelvuldig worden ingezet. De één leest een boek, de ander luistert muziek. Een derde breit sokken, dassen of mutsen. Een rustgevende taak die eraan bijdraagt dat in de Artilleriestraat de vlag uit kan: Er is weer ansjovis!
Wil je het vissen een keer van dichtbij zien? Boek een vaartocht via de website van Stichting Behoud Weervisserij.
Maak het bijliggen zelf eens mee!
Voor de liefhebbers verloot de redactie van KijkopBergenopZoom twee bijlig-sessies. Geef op Facebook voor 3 mei 15.00 uur aan met wie je dit eens mee wilt maken. Wie de leukste reden opgeeft mag met de zelf voorgestelde mede-bezoeker een keer het 'bijliggen' meemaken.
Houd er wél rekening mee dat je dan even weg bent. De meeste sessies duren zes uur en er zijn geen faciliteiten aan boord. Breng dus zelf wat te eten en drinken mee. Er zijn ook wat kortere sessies, maar die vertrekken om 4:00 uur 's morgens. Je spreekt zelf een moment af met de vrijwilligers van Stichting Behoud Weervisserij.