Tekst: Han Verbeem, foto: Chris van Klinken
DOEL / BRABANTSE WAL – Opnieuw is één van de reactoren van kerncentrale Doel stilgelegd. Het gaat om Doel-1, waar een scheur geconstateerd is in een koeling van het nucleaire gedeelte. Het incident is al een aantal dagen geleden ontdekt maar werd pas vandaag door ENGIE Electrabel bevestigd, na publicaties in de Belgische media. Doel wordt de laatste jaren worden de verouderde reactoren regelmatig geteisterd door mankementen, maar het is voor het eerst dat er in het nucleaire zone iets misgaat. Het zou volgens Electrabel gaan om 'kleine hoeveelheden' koelwater dat is vrijgekomen, zogezegd zonder direct risico voor de volksgezondheid. De reactor blijft voorlopig buiten bedrijf.
Door milieuorganisaties, politieke partijen en belangenverenigingen aan weerszijden van de grens wordt met zorg gereageerd op het vrijkomen van koelwater. Het koelsysteem moet voorkomen dat oververhitting in de nucleaire kernzone ontstaat en zodoende een meltdown voorkomen. Ondertussen is beheerder ENGIE Electrabel uiterst terughoudend in de publieke informatieverstrekking. Op de website van het energiebedrijf wordt vooralsnog geen enkel woord gerept over het incident.
Protestactie
Gemeenteraadslid Evert Weys (GBWP), die al lange tijd in regionaal verband protesteert vóór sluiting, bereidt naar aanleiding van het incident een actie voor. "Het wordt steeds absurder", aldus Weys op zijn Facebookpagina. "Willen ze nu echt blijven doorgaan totdat we daadwerkelijk een Fukushima aan de Schelde krijgen of zullen we nu maar de boel eens rap en definitief sluiten!" Weys vind het tijd voor een grote protestactie. "De uitnodigingen voor een voorbereidingsbijeenkomst gaan binnenkort de deur uit", zo kondigt hij aan.
Sluiting 2025
Enkele weken geleden kwam de Belgische federale regering al tot het besluit om de centrales van Doel en Tihange definitief te sluiten in 2025. De reactoren zijn verouderd en liggen regelmatig stil. Aanvankelijk was het de bedoeling om al eerder tot sluiting over te gaan maar uit vrees voor tekorten in de energievoorziening is dat keer op keer uitgesteld. Ook nu houdt de Belgische overheid een slag om de arm: sluiting in 2025 is alléén aan de orde als er dan voldoende (duurzame) alternatieve engeriebronnen zijn.