INGEZONDEN ARTIKEL (geschreven door: Het Champagne Atelier – bewerkt door de redactie)
Als jongen van 27 vertrekt Dome Widdershoven vanuit Nijmegen op weg naar een nieuw avontuur. Niet de stad brengt deze nog niet afgestudeerde historicus naar Bergen op Zoom, maar het werk. Het was vrijwel onmogelijk om een baan vlak bij de universiteit in het onderwijs te vinden en op RSG ’t Rijks was een piepkleine vacature.
Na een goed gesprek is een nieuwe samenwerking geboren. “Voor een jaartje wilde ik op ’t Rijks werken, maar ik ben nooit meer weggegaan.” Samen met zijn vriendin verhuist Dome naar Roosendaal en in de daaropvolgende jaren naar Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat. “Als je daar in het dorp fietst dan ken of herken je elkaar.” Dat past bij Dome, die graag onder de mensen is. Niet voor niets staat het leraarschap hem goed.
Beleving overbrengen
Als docent geschiedenis wil hij niet alleen de lesstof, maar vooral een beleving overbrengen. “Ik weet nog goed dat we met vwo-6 bronnenonderzoek deden naar de rechtmatigheid van de aanspraken van Irak op Koeweit. In de jaren negentig. De leerlingen waren erg enthousiast. We mochten met de Iraakse ambassadeur El Falaki in gesprek op de ambassade in Den Haag. Iets wat heel speciaal was, aangezien het in het Irak van Sadam nogal rommelde. Omdat de Golfoorlog dreigde, mocht de ambassadeur niet meer reizen. We mochten met de leerlingen naar Den Haag. Het gesprek met El Falaki bouwde zich zo mooi op, van een luchtige vraagstelling tot steeds meer diepgang. Nadat we weer buiten waren doken de media op ons af, ze wilden alles weten over het gesprek. Dat was niet voor niets, want een dag later brak de Golfoorlog uit.” Natuurlijk kregen deze leerlingen geen toets meer, dit project vergeten ze nooit meer. “Zeker als docent geschiedenis moet je buiten gebaande paden gaan, dat houdt jezelf en de leerlingen scherp.”
Impact
’t Rijks is met 250 medewerkers en 2500 leerlingen een van de grote werkgevers in Bergen op Zoom. “Als je nagaat dat leerlingen thuis minimaal één verhaal vertellen over wat er die dag gebeurd is… Daar luisteren in een gezin gemiddeld drie mensen naar. Dat betekent dat de verhalen van deze school zo’n 10.000 keer over de toonbank gaan. Dan moet je goed je werk doen om goodwill te krijgen en te houden. Je moet altijd streven naar de kleine kwaliteit. De impact van zo’n school is echt groot.” Dat heeft volgens Dome niet alleen invloed op de school, maar ook op het stadsleven. Leerlingen zijn ook consumenten. Daar weten diverse ondernemers in Bergen alles van. “Onze filosofie is om zoveel mogelijk lokale bedrijven te betrekken in onze bedrijfsvoering, mits dat past binnen de aanbestedingsnormen. Het feit dat het werk elke dag weer anders is maakt het uitdagend.”
Hechte vriendschappen
Al gauw maakt Dome vriendschappen voor het leven. Het lijkt erop dat zijn nieuwe werkplek daar een steentje aan bijdraagt. “Op ’t Rijks heb ik een hechte vriendengroep. We zien elkaar veel, gaan samen uit eten en hebben inmiddels kleinkinderen van dezelfde leeftijd.” Juist het contact met mensen spreekt Dome zo aan. Niet alleen onder werktijd, maar ook om zijn vrije tijd te vullen. Inmiddels is zijn gezin flink uitgebreid met een zoon en twee dochters en alweer vier kleinkinderen. De vijfde is op komst. “In het werk leer je dat je belangstellend moet zijn naar mensen. Er zit een flinterdunne grens tussen er niet zijn of bij iemand aangeven dat je er voor diegene bent. Dat heeft mij gemaakt tot wie ik ben.”
Dromen
“Ik ga me meer bezighouden met geschiedenis en zaken uitpluizen.” Zo wil de historicus zich verdiepen in de 75 jaar bevrijding van Bergen op Zoom. Maar ook het reizen met zijn vrouw op momenten dat andere mensen geen vakantie hebben, is iets wat hem leuk lijkt. Na 37 jaar neemt Dome Widdershoven (64) afscheid van ’t Rijks. “Deze organisatie heeft me veel gegeven. Hier kwam ik binnen als jong broekie en heb ik me mogen ontwikkelen. Als docent geschiedenis, conrector vwo, hoofdbedrijfsvoering en plaatsvervangend rector. Ik was steeds een beginneling in een nieuwe baan binnen dezelfde organisatie. Dit is echt een kansenschool, niet alleen voor leerlingen maar zeer zeker ook voor collega’s. De school, die ga ik zeker missen!”
Foto: Het Champagne Atelier