Dossier Halsterseweg-Noord: ‘een griezelroman zonder einde’

Voor omwonenden en belanghebbenden is de herinrichting van de Halsterseweg-Noord inmiddels een waar hoofdpijndossier. Lijst Linssen kan er inmiddels een boek over schrijven: geen streekroman maar eerder een griezelverhaal. (Foto: Pixabay / Geralt)

BERGEN OP ZOOM – "Wij voelen ons niet gehoord", zo citeert PvdA-raadslid Joey van Aken de omwoners van de Halsterseweg. En hij vervolgt: "Hoe komt het toch, dat de bewoners zich keer op keer gepasseerd voelen bij de communicatie romdon de Halsterseweg. En waarom moeten we als raadsleden pas na de vergadering van de dorpsraad horen dat er een tekort is van 1,3 miljoen euro op de ontwikkeling van de Halsterseweg-Noord?" Ook Lijst Linssen is 'not amused' over de kostenoverschrijding, Meino Dam zou inmiddels zelfs een boek kunnen schrijven over de herinrichting van de Halsterseweg. "Het zal geen streekroman worden, maar meer een thriller…"

Beide raadsleden moeten woensdagavond in de commissievergadering even stoom afblazen. Al meer dan tien jaar zittenn de fracties van PvdA en Lijst Linssen bovenop het dossier Halsterseweg-Noord. De voormalige provinciale weg zou verkeersluw gemaakt worden, met extra aandacht voor de knelpunten zoals de op- en afritten bij Intratuin. "Sinds 2008 zijn omwonenden bezig om de voormalige provinciale weg weer veilig te krijgen, keer op keer wordt de herinrichting uitgesteld", verzucht Meino Dam. "Geen rotonde bij Intratuin, terwijl dat de enige oplossing is om de verkeersoverlast aan te pakken. Een fatsoenlijke oplossing blijft uit, ook bij deze herinrichting", zegt hij.

Nóg meer overlast

Ook een informatiebijeenkomst in de Wittenhorst, vorig jaar, had volgens de politici weinig om het lijf. "De bewoners konden hun mening geven maar de plannen waren feitelijk al opgesteld. De rijbaan komt nóg meer bij de huizen aan de oostzijde wat nóg meer overlast veroorzaakt." Een fietspad vlak langs een transportbedrijf is ook geen beste keuze, stelt het Lijst Linssen-raadslid. "Duizenden fietsers die de route gebruiken van en naar school, moeten veilig over straat kunnen." Het raadslid gebruikt de route zelf al veertig jaar. "Op sommige momenten is het onmogelijk om over te steken," De omwonenden zijn unaniem tegen een tweerichtingsfietspad en kiezen daarentegen voor een rotonde en een 30 kilometer-zonering, zo zou blijken uit een enquete van Lijst Linssen; maar de behandelend ambtenaar wilde er volgens Dam niets van weten. "Vervolgens liet het college weten, dat een geplande bewonersbijeenkomst van oktober 2018 werd geschrapt." 

Reactie college

Wethouder Patrick van der Velden moet toegeven: "Het klopt, in 2012 is de herinrichting van de weg op de lange baan geschoven." Vervolgens lukte het om de gelden alsnog vrij te maken: er komt een ontwerp voor twee fietspaden, aan elke zijde van de rijbaan. "Vervolgens kwam er op 24 april 2018 een inspraakavond waarbij de vraag kwam of dit wel de meest ideale oplossing zou zijn." Daarop volgden een aantal inspraakavonden en werksessies met bewoners en belanghebbenden. Ook is gesproken met de directie van Intratuin. "Elk model heeft z'n voors en z'n tegens", merkt Van der Velden op. Vervolgens blijkt dat de oorspronkelijke ramingen niet meer kloppen, "De grootste kosten zitten in het afgraven van het asfalt", zegt de lokale bewindsman. Daarom heeft hij twee maanden extra tijd nodig om te kijken wat er nog aan besparingen mogelijk is. Maar, zo sluit hij af: "Ik ben aan dit project begonnen, en ik wil het ook afronden." Alle opties liggen wat de wethouder betreft nog open, als het gaat om een enkelzijdig of juist een tweerichtingenfietspad. Een 30 km-zonering zal echter niet mogelijk zijn, omdat dit deel van de Halsterseweg een doorgaande ontsluitingsroute is voor de achterliggende wijken. En een rotonde van 640.000 euro, zoals aan de Steenbergseweg, is financieel gezien sowieso niet haalbaar.

Beterschap

Het blijft Van Aken verbazen, dat de raadsleden het nieuws van de kostenoverschrijding moeten horen als toevallige aanwezigen bij een dorpsraadvergadering. De wethouder belooft beterschap. "Dat had ik inderdaad beter vóóraf schriftelijk kunnen melden."