Driekoningen is een feest dat nog door jong en oud wordt gevierd; hier een verklede Driekoningengroep zoals deze vorig jaar te zien was in de Bergse binnenstad op de eerste (koop)zondag van januari. (Foto: KijkopBergenopZoom.nl)
BERGEN OP ZOOM – Wanneer zijn de feesdagen nu eigenlijk voorbij? Voor sommigen is dat al op Nieuwjaarsdag maar voor velen zijn de eindejaarsfeesten pas écht achter de rug als de Driekoningen zijn langsgeweest. In West-Brabant is het Driekoningenzingen een traditie die nog steeds in ere wordt gehouden – met name in de dorpskernen. Verklede gezelschappen en kinderen die al zingend langs de deuren gaan, met een lampionnetje en een koningskroon. Wie weet belt er vanavond bij u óók wel een groepje Driekoningenzangers aan…
Wie kent niet het liedje van vroeger: "Driekoningen, geef mij een nieuwe hoed…" In Vlaanderen en Zuid-Nederland gaat de traditie van het Driekoningenzingen terug tot aan de Middeleeuwen. Op 6 januari wordt in de christelijke traditie de aankomst van de drie wijzen uit het Oosten bij de geboortestal van Christus gevierd. Daarbij horen ook tractaties en snoepgoed, waarmee Driekoningen een echt kinderfeest is (net als Sinte Mèèrten en Sinterklaas). Vandaag de dag krijgen de kinderen geen snoep maar wat kleingeld mee, als ze aanbellen.
Rommelpotterij
In West-Brabant maar ook in Zeeland is de 'rommelpotterij' een Driekoningentraditie. De kinderen hebben dan een potje (of blikje) bij zich, dat overspannen is met een varkensblaas en daardoor een houten stokje. Met de stok wordt muziek gemaakt, waarbij de kinderen zingen: "Rommelpotterij, geef me een centje dan ga ik voorbij…"
Driekoningentaart
Een andere traditie is de Driekoningentaart, een gebak of pudding waarin een boon verstopt is. De taart wordt in gezelschap geserveerd en gegeten en wie de boon vindt is de Koning of Koningin van het feest. In sommige gevallen wordt de boon vervangen door een muntstuk of een speciaal vervaardigd porseleinen miniatuurtje. Deze traditie word vooral over de grens nog in ere gehouden.