Duurzaamheid centraal bij verbouwde Jumbo aan de Vogelaar in Bergen op Zoom

Na een grondige verbouwing is sinds vorige week de Jumbo winkel aan de Vogelaar in Bergen op Zoom weer open. De winkel van 1.200 m2 verbruikt ruim 60% minder energie en is voor meer dan 80% circulair verbouwd en ingericht.

De circulaire winkel is een proef om kennis en ervaring op te doen voor toekomstige verbouwingen. In 2030 moeten alle Jumbo winkels CO2-neutraal zijn.

Met onder andere een breed scala aan isolatiemaatregelen, slimme led-verlichting en nieuwe, energiezuinige apparatuur gaat het energieverbruik in de winkel flink omlaag. Verder wordt restwarmte hergebruikt, is er een warmtepomp geïnstalleerd en ligt er vanaf medio 2024 ook een dak vol zonnepanelen.

Daarmee verbruikt de verbouwde winkel in Bergen op Zoom 62% minder energie (van 442 kWh naar 167 kWh per m2 per jaar). De CO2-uitstoot neemt hierdoor af met 159.000 kilo per jaar.

Hergebruiken en recyclen
Door producten en materialen modulair uit te voeren en slimmer te sorteren kan 40% van alle materialen uit de nieuwe winkelinrichting worden hergebruikt; nog eens 40% kan eenvoudig worden gerecycled. Met deze aanpak zorgt Jumbo ervoor dat het in de toekomst 88.000 kilo minder primaire materialen gebruikt en dat het de CO2-uitstoot met nog eens 160.000 kilo reduceert.

Duurzaamheid
Ton van Veen, CEO van Jumbo: “We hebben met Jumbo als doel dat onze gebouwen CO2-neutraal zijn in 2030. Naast allerlei energiebesparende maatregelen is circulair bouwen daarbij onmisbaar. Daarom is onze verbouwde winkel aan de Vogelaar in Bergen op Zoom zo ontworpen dat we producten, componenten en materialen later zo veel mogelijk kunnen hergebruiken of recyclen. Zo dringen we het gebruik van fossiele brandstoffen verder terug en verminderen stap voor stap onze CO2-uitstoot.”

Maatregelen
De verbouwde Jumbo winkel in Bergen op Zoom kent onder andere de volgende concrete duurzaamheidsmaatregelen.

Bouwafval
De oude inrichting is verwijderd en gescheiden naar elf verschillende materialen in een eigen ‘milieustraat’ bij de winkel. 65% van de materialen kon zo worden gerecycled.

Buitenwanden
De buitenwanden van het pand zijn extra geïsoleerd met demontabele, circulaire voorzetwanden van natuurlijke vezelmaterialen.

Ruiten
Alle winkelruiten in de gevel zijn nu als HR+++ uitgevoerd.

Koelmeubels
De meeste koelmeubels in de winkel zijn voorzien van dubbelwandige deuren en –afdekking. Door de betere isolerende werking is minder energie nodig om te koelen.

Stellingen
Alle stellingen zijn modulair, snel te (de)monteren en kunnen worden hergebruikt. Gebruik van verschillende materialen is beperkt, zodat op enig moment recycling goed mogelijk is.  

Plug-and-play
Met behulp van een 3D-scan van de winkel werd de winkel digitaal vastgelegd, waardoor leidingwerk en aansluitpunten feilloos in kaart zijn gebracht. Elementen als kassa’s, koelcellen en -schappen werden kant-en-klaar aangeleverd en eenvoudig aangesloten. Dat scheelde veel onnodige verkeersbewegingen van leveranciers en aannemers en daarmee CO2-uitstoot.

Zonnepanelen
Medio volgend jaar wordt het dak van de winkel gerenoveerd. Dan worden ook 200 zonnepanelen geplaatst. Deze leveren samen gemiddeld ruim 70.000 kWh per jaar.

Dimmende verlichting
De hele winkel is voorzien van slimme, energiezuinige led-verlichting. De helderheid wordt automatisch aangepast: als de zon schijnt, worden de lampen iets gedimd. Als het bewolkt of donker is, schijnen de lampen feller.

Vloer
De winkelvloer bestaat uit demontabele en herbruikbare tegels. Een dun luchtlaagje onder de vloertegels zorgt voor extra isolatie.

Restenergie
De winkel wordt verwarmd met restenergie van koelinstallaties. Indien nodig wordt aanvullend een warmtepomp gebruikt. Hierdoor zijn een cv-ketel en gasaansluiting overbodig.

Materiaalpaspoort
Alle 1.300 objecten in de winkel hebben een materiaalpaspoort met de samenstelling en instructie voor toekomstig hergebruik en recycling. Hierdoor werkt circulariteit door in volgende verbouwingen.