Een strijdbare Roze Leeuw in het Bergse lhbt-debat

BERGEN OP ZOOM – Ook hier deed de Nashvilleverklaring, die een aantal streng-christelijke gemeenschappen begin dit jaar in Nederland introduceerden, het nodige stof opwaaien. Een deel van de lhbt-gemeenschap riep het Bergse college op om aan te sluiten bij het groeiende aantal regenbooggemeenten of op z'n minst de regenboogvlag te hijsen als reactie. Wethouder Andrew Harijgens liet echter al snel weten daar weinig voor te voelen. Wél gaf hij aan met de verschillende geloofsgemeenschappen in gesprek te gaan. Wat daar uit is gekomen is echter nooit besproken. Dat gaat hem zeker nog gevraagd worden door Lennard van Mil, voorzitter van De Roze Leeuw.

Voor wie De Roze Leeuw nog niet kent: de stichting wil met name het anti-homogeweld in de Nederlandse publieke ruimte terugdringen en de lhbt’ers (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders) weerbaarder maken. Lennard, bedenker en oprichter van het landelijke initiatief, vertelt dat het aantal incidenten al jaren toeneemt. “Een verkeerde ontwikkeling  natuurlijk, die ook nog eens voor een overmatig deel door bepaalde groepen wordt veroorzaakt.”

Hij heeft wat cijfers paraat, voor wie dat belangrijk vindt. Van de bijna 1100 meldingen die twee jaar geleden landelijk zijn gedaan, is genoteerd dat ongeveer 400 van de delicten allochtone daders betrof. Van de overgebleven 700 aangiftes staat vermeld dat het ging om agressors met een Nederlands paspoort maar ook dat zegt niet alles over de achtergrond en afkomst van de daders, aldus De Roze Leeuw. Van Mil: “Daar zitten ook mensen met dubbele paspoorten bij, bijvoorbeeld.” Hij benadrukt daarnaast dat heel veel voorvallen nooit zijn gemeld bij de politie en de werkelijke aantallen dus vele malen hoger zijn.

In ieder geval geven die getallen compleet andere percentages te zien dan de gemiddelde afspiegeling van de Nederlandse bevolkingssamenstelling, en dat benoemen Lennard en zijn stichting al een tijdje. Het wordt ze niet altijd in dank afgenomen, meldt hij, en leidde al meermaals zelfs tot doodsbedreigingen. “Ook uit zeer linkse hoek”, meldt hij. “Maar we willen niet als slachtoffers gezien en behandeld worden. Juist niet! We staan voor gelijke rechten, vrijheid en weerbaarheid, zowel verbaal als fysiek.”

Bekende Bergse voorouder

De gelijke rechten-voorvechter haalde geregeld het nieuws omdat hem een nogal rechts geluid werd toegedicht, onder meer versterkt door zijn rol als actief politicus bij Leefbaar Rotterdam. Daar is hij al weer even weg. Sterker nog, hij woont sinds april in Bergen op Zoom en heeft het hier naar z’n zin. “Ik ben geboren in Zeeuws-Vlaanderen maar een deel van mijn familie komt hier vandaan.” Oudere Bergenaren kennen mogelijk zijn overgrootvader nog wel: kolenboer Frits Klasen, toentertijd woonachtig op de Vismarkt. “Ik geniet enorm van de historische stad”, vertelt Lennard. In die korte tijd hier ben ik echt tot rust gekomen.”

Invloed op het debat

Met zijn stichting wil de initiatiefnemer graag meepraten en -denken over hoe anno nu de lhbt-gemeenschap wordt vertegenwoordigd. “We kijken daar anders naar dan een COC doet, dus we hebben onszelf uitgenodigd voor de projectgroep die de wethouder daarvoor in het leven riep.” Het grootste verschil is met name de wat assertievere benadering, klinkt door in zijn uitleg. “En we houden ons niet met internationale kwesties bezig. Het gaat De Roze Leeuw puur om wat er in Nederland anders moet.” Dat die benadering veel losmaakt is hem in de loop der jaren wel duidelijk geworden. “Gelukkig zijn er heel veel steunbetuigingen. We hebben ook al echt invloed gehad op het publieke debat. Ik merk dat men steeds vaker openlijk durft toe te geven waar het geweld vaak vandaan komt. Maar we zijn er nog lang niet.”

Weg met dat regenboogpad

Veel homo’s voelen zich in de steek gelaten, zegt Van Mil, en voelen zich door een COC maar ook door politici absoluut niet vertegenwoordigd. “Ik heb, net als velen, bovendien niks met symboolpolitiek, die vaak ook nog compleet verkeerd wordt ingezet. Sterker nog, kijk naar die regenboogoversteekplaats in het centrum… Je laat toch niet over je vlag lopen? Zeker in bepaalde culturen is dat een ultieme belediging. Weg dat ding!”

Dat Bergen op Zoom geen regenbooggemeente wil worden deert hem niet. “Het is veel belangrijker dat je ook lokaal zaken als gelijke rechten en veiligheid op orde hebt. Daarom wilden we bij dat overleg aansluiten en heb ik ons aangemeld. Het eerste gesprek met de wethouder moet nog plaatsvinden maar geloof me, ik laat me niet zomaar afpoeieren. We willen in ieder geval héél graag eens van hem horen wat de gesprekken met die verschillende geloofsgemeenschappen hebben opgeleverd.”

Meer over De Roze Leeuw weten? Check deze Facebookpagina.