BERGEN OP ZOOM – Het nieuws dat de gemeente ineens flinke bedragen wil gaan innen voor het gebruik van openbare ruimte is ingeslagen als een bom. Als het plan van wethouder Evert Weys doorgaat, wordt het mogelijk heel stil in het centrum en waarschijnlijk ook elders in de gemeente.
Een dag gebruik maken van de Grote Markt? Dat kost een evenementenorganisatie voortaan 2500 euro. Vier dagen Krabbenfoor komt dus al neer op 10.000 euro, nog los van de andere pleinen en locaties, en veertig dagen ijsbaan wordt ruim een ton, als het opbouwen en afbreken wordt meegerekend. Voor andere locaties als de Boulevard geldt een tarief van 1000 euro. Het is deel van een plan om evenementen in de gemeente beter te reguleren.
Beter spreiden
Dat er best eens naar de spreiding van evenementen over de jaarlijkse agenda -en misschien zelfs locaties- gekeken mocht worden, daar zijn vriend en vijand het wel over eens. De kalender kent op jaarbasis ruim 100 grote en kleine, al dan niet meerdaagse activiteiten. Het hoort ook wel bij het DNA van de gemeenschap dus daaraan wil het college niet te veel tornen. Het moet zelfs makkelijker worden om iets te organiseren, is het streven. Daarom komen er een speciaal loket en een toolkit voor wie iets weg wil zetten, is inmiddels aangekondigd. Voor veel locaties zal echter voortaan flink in de buidel getast moeten worden.
Kouwe kermis
Frank Vale, de man achter de Bergse kermis en sinds vorig jaar ook de ijsbaan nieuwe stijl, werd compleet verrast door het nieuws. “We waren al in gesprek met de gemeente over een meerjarencontract voor de ijsbaan. Daarbij is nooit gesproken over bedragen per dag om er te mogen staan.” Hij zou met deze nieuwe regels voor dertig dagen ijsbaan al 75.000 euro kwijt zijn, alleen om op de Grote Markt neer te kunnen strijken. Alle andere kosten komen er dan nog bovenop. “En als het opbouwen en afbreken wordt meegeteld, wat me zo’n elf dagen kost, wordt het nog veel meer.” Het steekt dat ie via de pers moet vernemen dat dit speelt.
Ook de kermis wordt voor bezoekers een redelijk onbetaalbaar uitstapje, als dergelijke bedragen meegerekend moeten gaan worden. Vale: “De meeste gemeenten stappen juist af van pachtsommen. Ze willen levendigheid in het centrum en een volksfeest laagdrempelig houden. Hier gebeurt, als dit doorgaat, precies het tegenovergestelde. Straks is er op deze manier niets meer te beleven in de binnenstad.”
Horeca
Koninklijke Horeca Nederland is ook niet blij met de gang van zaken. Jimmy Devilee, voorzitter van de Bergse afdeling en mede-eigenaar van De Bourgondiër, vertelt: “We zijn hier op geen enkele manier bij betrokken geweest, terwijl we meermaals hebben aangegeven als organisatie graag mee te praten over zaken als dit. En nog steeds eigenlijk, al moeten we er blijkbaar onszelf voor uitnodigen.” Hij geeft wel aan pas aan tafel te gaan na de nodige voorbereiding intern. “We willen goed voorbereid in gesprek kunnen.” Ondernemersvereniging Sterck, onder meer organisator van de krabbenfoor, was niet bereikbaar voor commentaar.