Fred Teeven was te gast bij de VVD en sprak onder meer over asielzoekers

BERGEN OP ZOOM – Een aantal VVD afdelingen in de regio is samengegaan in VVD Scheldebrug. Tijdens de eerste openbare vergadering van die nieuwe afdeling, op maandag 23 mei, was Fred Teeven te gast. Met dossiers en portefeuilles als defensie, vluchtelingenbeleid en buitenlandse vrijhandelsverdragen waren er volop onderwerpen te bespreken die deze regio direct aangaan. Namens de VVD heette Barry Jacobs het Tweede Kamerlid welkom.

Door: Mireille Hoetelmans

Als eerste praatte Teeven de aanwezigen bij over Defensie, Een grote werkgever in Zuidwest-Nederland met Woensdrecht, Gilze en de nieuwe huisvesting van de mariniers in Vlissingen. Hierop is enige jaren terug flink bezuinigd, Nederland zag geen dreiging meer uit het Oosten. Gezien de ontwikkelingen op de Krim, in Oekraïne en Estland vindt de voormalige staatssecretaris van Veiligheid en Justitie het zinvol om weer extra te gaan investeren. Hij vertelde dat Aruba en Curaçao een reële dreiging voelen vanuit Venezuela en van onze 81 F16’s kunnen er maar 6 constant operatief zijn. Defensie heeft ingeboet op de kwaliteit van materieel en mankracht, is zijn mening; “We zijn eigenlijk niet meer in staat om de landsgrenzen te bewaken wanneer dat nodig mocht blijken. We zullen structureel jaarlijks één miljard extra moeten investeren om weer op kracht te komen.”

Asielzoekers

Wat Fred Teeven betreft zijn asielzoekers in te delen in twee categorieën: mensen die in aanmerking komen voor een status, oftewel vluchtelingen, en illegale vreemdelingen die daar niet voor in aanmerking komen. Volgens hem komt een aanzienlijk deel af op de goede sociale voorzieningen in Nederland. Daaronder bevinden zich veel mensen uit de Balkan. Zij komen zelden in aanmerking voor statushouderschap. Bij de Syriërs en Eritreeërs ligt het anders. De eerste Syriërs kwamen in gezinsverband, hadden opleidingen genoten en brachten eigen geld mee. Zij kregen veelal wel die status, zijn grotendeels al geïntegreerd en spreken vaak Nederlands inmiddels. De Syriërs die nu komen via Turkije zijn minder bemiddeld maar willen wel met hun gezin integreren. De Eritreeërs zijn vaak jonge mannen en deze groep past zich moeilijker aan. Dan is er nog een categorie asielzoekers die via de Afrikaanse route komt uit West- en Centraal-Afrika. Zij maken amper kans op een verblijfsvergunning maar gaan ook niet terug en verdwijnen deels in de illegaliteit.

Twijfels bij grootschalige opvang

De Denen en Belgen met hun wat rechtsere kabinetten hebben een sterk ontmoedigingsbeleid. Dat leidt er volgens Teeven toe dat meer asielzoekers en vluchtelingen hun heil in Nederland zoeken. De toestroom lijkt echter af te nemen. Er hebben zich in april nog geen 1000 nieuwe mensen gemeld. Grootschalige opvang is daarom wellicht niet meer nodig. Hij is er ook geen voorstander van als het anders kan; kleinschalige opvang bevordert immers integratie. Als vanuit de zaal wordt opgemerkt dat het COA juist om grootschalige opvang vraagt antwoord hij: “Het COA heeft bepaalt hoeveel er plaatsen nodig zijn maar dit zou zomaar weer snel af kunnen nemen.”

Tokkies

Op een andere vraag, waar de landelijke steun was bij de inspreekavond in Steenbergen, antwoordt Teeven: “Het was een hoog tokkiegehalte op rechts als ik het zo zeggen mag en daar had vooral de politie moeten ingrijpen.” Als laatste wil hij nog wat kwijt over huisvesting: “Statushouders behoeven geen eigen woning. Er kunnen meerdere mensen bij elkaar geplaatst worden onder één dak. In het gebouw van V&D waar ik langsliep passen makkelijk 100 units.”

Foto's: Mireille Hoetelmans