(Redactie: Han Verbeem, foto: Pixabay / Thomas Kallus)
BERGEN OP ZOOM – Bergen op Zoom stapt per januari 2022 uit de omstreden ICT-samenwerking West-Brabant-West. Daarvoor moet de gemeente diep in de buidel tasten: ruim 2,1 miljoen euro als uitkoopsom ter compensatie van 7 ton personeelslasten en 1,4 miljoen vervroegde afschrijving op materiaal. De voltallige raad is echter bereid dat bedrag neer te tellen, ondanks de slechte financiële positie van de gemeente. De uittreding is bittere noodzaak want al sinds de vorming van de ICT-organisatie blijkt deze te disfunctioneren.
In juni 2015 forceerde toenmalig wethouder Ad Coppens de toetreding van Bergen op Zoom tot het regionale ICT-samenwerkingsverband. Coppens dreigde destijds met opstappen als de raad niet akkoord ging, gezien de vermeende datarisico’s die de gemeente anders zou lopen. Bergen op Zoom zou niet langer in staat zijn de steeds geavanceerdere technologie in eigen beheer te onderhouden.
Traag en ambtelijk
De regionale organisatie waaraan ook gemeenten als Roosendaal, Moerdijk, Tholen en Etten-Leur deelnemen, blijkt zich echter te ontwikkelen tot een trage, ambtelijke instantie. Het ontbreekt aan voldoende leiding en kennis, de begrotingen zijn jaar op jaar niet sluitend te krijgen en tot overmaat van ramp lukt het niet om de zo gewenste technologische vernieuwingsslag te maken.
Commerciële marktpartij
Tijdens de raadsvergadering van dinsdag is de spreekwoordelijke kogel door de kerk gegaan. De gemeente zet nu een eigen regie-organisatie op, die gaat onderzoeken hoe de internet- en computertechnologie van de gemeente Bergen op Zoom wél op de juiste manier beheerd kan worden. Het ligt voor de hand dat de gemeente met een commerciële marktpartij in zee zal gaan, waarbij data-opslag via externe servers (de ‘cloud’) plaatsvindt. Dat scheelt uiteindelijk in de kosten.
Hoge kosten voor de regie
“Dit is de enige weg”, aldus Maarten van ’t Hof (VVD). Zijn fractie heeft wel moeite met de hoge kosten voor het opzetten van een regie-organisatie (acht ton). Van ’t Hof had nog een amendement overwogen, waarin een lagere bedrag zou zijn bedongen. Maar na goed overleg met wethouder Van der Zwan is daarvan afgezien. “Een nieuwe organisatie opzetten is altijd duurder dan een bestaande handhaven.” Van der Zwan deed de plechtige toezegging om binnen de kosten te blijven en de raad tussentijds te blijven informeren over de gang van zaken. “En daar hebben we vertrouwen in.”
Motie in Roosendaal
Joey van Aken (PvdA) verwondert zich over de opstelling van buurgemeenten die wél deel blijven uitmaken van ICT West-Brabant-West. “Terwijl er in Roosendaal óók een motie van VLP op tafel ligt voor een uittreding”, merkt hij op. “Mogelijk kiezen ze voor een soortgelijke weg. Waarom trekken we dan niet gezamelijk op?”
Harde exit
“We stevenen af op een harde exit”, merkt Reinoud Krijnen (Samen0164) op. “De wethouder zal damage control moeten toepassen. Want het kan toch niet zijn, dat wíj de kosten van de ontvlechting moeten betalen.” Binnen 5 jaar kan aan personeel een besparing van vier ton gerealiseerd worden, zo becijfert Krijnen. Van der Zwan belooft dit mee te nemen in de verdere uitwerking van de regie-organisatie.
Kordate aanpak
CDA-voorman Hans-Peter Verroen prijst de “kordate aanpak van de wethouder.” Een goede regie voeren is belangrijk bij deze ICTexit, benadrukt hij: “We moeten zakelijk maar fair zijn, zonder cherry-picking.” Verroen wil voorkomen dat het ICT-samenwerking straks Bergen op Zoom laat betalen voor een interne reorganisatie.