Geschiedkundige Kring presenteert Ledengeschenk 2016: ‘Twaalf ambachten, één familie’⁩

BERGEN OP ZOOM – De Geschiedkundige Kring van Stad en Land van Bergen op Zoom heeft haar ledengeschenk 2016 klaar. Het boek heet ‘Twaalf ambachten, één familie’ en gaat over de familie Rogier in het negentiende- en twintigste-eeuwse Bergen op Zoom. De titel verwijst naar talloze ambachten die de familie in die periode heeft uitgeoefend.

Op vrijdagavond 14 oktober presenteert de Geschiedkundige Kring van Stad en Land van Bergen op Zoom het ledengeschenk 2016 aan haar leden en aantal genodigden. Het fraai vormgegeven boek telt 88 pagina’s en bevat zo’n 60 afbeeldingen. Vanuit het perspectief van opeenvolgende generaties van deze bijzondere familie belichten Adriaan van Roode en Marc van der Steen de overgang van ambacht naar industrie in het Bergen op Zoom van de voorbije twee eeuwen.

In het boek is specifiek aandacht voor de schrijnwerker en orgelmaker Cornelis Johannes Rogier en zijn nalatenschap aan orgels. De Werkgroep Boeken van de Geschiedkundige Kring tekende, onder voorzitterschap van Willem Vermeulen, voor de redactie van boek.De presentatie vindt plaats in de Gertrudiskerk rond het Rogier orgel dat voor de gelegenheid wordt bespeeld door Janno den Engelsman. Het boek is voor €12,50 vanaf 15 oktober beperkt verkrijgbaar bij boekhandel Quist.

De 1200 leden van de Geschiedkundige Kring worden om het jaar verrast met een ledengeschenk. Het vorige ledengeschenk was in 2014 het boek ‘Bergen Betrokken’ over de lotgevallen van enkele Belgische families, die in de massale stroom van honderdduizenden in oktober 1914 voor het bombardement van  Antwerpen naar het veilige Nederland vluchtten. Aan het ledengeschenk 2018, ‘Bergen in Brokken’, wordt al volop gewerkt.

Foto's: IJzergieterij en Machinefabriek Rogier Nerincx Richter aan de Wattweg. Situatie 1890-1899 / Cornelis J. Rogier (1804-1885) op +/- 65-jarige leeftijd