Gratis tuingroen voor bewoners Esdoornstraat

Een medewerker van Stadlander overhandigt twee fruitboompjes (een appel en een peer) aan straatbewoonster Jeanine Toussa-Verheezen. (Tekst en foto: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Een groene verrassing, vanmiddag voor de bewoners van de Esdoornstraat! Woningcorporatie Stadlander deelde vanmiddag planten en bomen uit onder zo'n 45 huurders. Na de herinrichting van de straat zijn de voortuinen van de huizen een stuk ingekort. Als compenatie hiervoor hebben de bewoners een aantal spaarpunten gekregen, die ze konden inwisselen voor tuingroen. Zodoende krijgt de straat een groene en gezellige uitstraling! En… het is beter voor het milieu!

De Esdoornstraat was lange tijd één van de straten in Bergen op Zoom die in de loop der jaren 'versteend' is geraakt. De voortuinen en het openbaar groen maakten plaats voor tegels en bestrating. Bij de herinrichting van de wijk Gageldonk-West is ook de Esdoornstraat letterlijk op de schop gegaan. Er zijn nieuwe bomen geplant aan de oostzijde van de straat (inderdaad: esdoornbomen) en het wegdek is verbreed, met parkeervakken aan weerszijden. Het inleveren van een stuk voortuin met enkele vierkante meters per woning, zou normaal gesproken gecompenseerd worden door huurverlaging. Omdat het volgens Stadlander-woordvoerder Ria van Meir in dit geval om een verlanging van slecht 'enkele dubbeltjes' zou gaan, is in overleg met de huurders gekozen voor een andere oplossing: het toekennen van KlusPlusPunten, die onder meer zijn in te wisselen voor groen.

Aanpak hittestress

Veel voortuinen die bij de huizen horen waren bestraat en in gebruik genomen als parkeerplek voor de bewoners. De tuinen zijn opnieuw aangelegd, met buksusheggetjes aan de voorzijde. Het is belangrijk dat de groene plekken weer terugkeren in het straatbeeld, want deze zijn de longen van de wijk – zo legt Van Meir uit. Versteende gebieden houden warmte vast en zorgen in de warme zomermaanden voor hittestress, waar vooral kinderen en oudere mensen last van kunnen krijgen. Plantsoenen, grasvelden, bomen en struiken nemen deze hitte op en daardoor ontstaat koelte.