Op de foto: oud-formateur Arjan van der Weegen is door de (bijna) voltallige raad gevraagd om, samen met Ad Verbogt, op te treden als procesbegeleider bij de uitvoering van het Focusakkoord. (Tekst: Han Verbeem, foto: Bureau Dubbelstraat.)
BERGEN OP ZOOM – Maandagmorgen om negen uur is het sein op groen gegaan. De oud-formateurs Arjan van der Weegen en Ad Verbogt krijgen van de raad een vervolgopdracht: gedurende zeventien weken mogen zij de uitvoering van het Focusakkoord begeleiden. Daarvoor worden ze als externe adviseurs ingehuurd.
De tien fractievoorzitters die het akkoord hebben getekend, willen dat het tweetal de komende zeventien weken de vinger aan de pols blijft houden. Arjan van der Weegen zal voor deze opdracht tijdelijk terugtreden als raadslid; het huige GBWP-burgerlid Marijke Helmons volgt hem dan op in de gemeenteraad.
Eervolle opdracht
Arjan van der Weegen noemt het “een hele eer” dat hij en Ad Verbogt zijn gevraagd als procesbegeleiders aan de slag te gaan. “Het doel is om in elk geval te werken naar de komende begroting”, aldus Van der Weegen. Hij gaat gesprekken aan met onder meer raadsleden, wethouders maar ook ambtenaren op het stadskantoor. In november zal de opdracht zijn afgerond en hij zal dan vermoedelijk terugkeren in de raad; maar dan zal Helmons wel haar nieuwverkregen raadszetel weer moeten inleveren. “Daarover ben ik in nu gesprek met mijn opvolgster”, aldus Van der Weegen.
Logische keuze
Tijdens het resetproces in de gemeenteraad, dat geleid heeft tot de vorming van het Focusakkoord, was al sprake van een mogelijke follow-up. Fractievoorzitter Rian Govers (VVD) ziet het als een logische keuze om het formateursduo als begeleiders in te zetten. “Zij kennen de voorgeschiedenis. Om buitenstaanders hiervoor te vragen die eerst ingewerkt moeten worden, dat kost extra tijd en energie.”
‘The right men for the right job’
Dat vindt ook Reinoud Krijnen (Samen0164). De inhuur kost 46.800 euro waarvan een deel weer terugvloeit naar de gemeentekas, omdat het wordt gekort op het wethouderswachtgeld dat Van der Weegen momenteel ontvangt. Krijnen: “Maar al had het bij wijze van spreken tien keer zoveel gekost, als de resultaten ernaar zijn dan is die investering het zeker waard.” Van der Weegen en Verbogt zijn voor Krijnen “the right men for the right job.” Fractievoorman Joey van Aken (PvdA) heeft volop vertrouwen in het begeleidingsproces. De politieke eenheid die raadsbreed is gesmeed, moet nu in de praktijk vorm gaan krijgen. “Dat kan niet zonder enige vorm van begeleiding.”
Uitvoering wordt lastig
Ook Louis van der Kallen, die het Focusakkoord niet heeft ondertekend, schaart zich achter de voordracht. “Ik wil de twee begeleiders in elk geval een káns geven”, zegt hij. “Het zal heel lastig worden om het akkoord uit te voeren en ik voorspel dat we uiteindelijk tóch bij een artikel 12-status uit zullen komen. Maar ik wil achteraf niet het verwijt krijgen, dat we deze oplossing in elk geval niet hebben geprobeerd. Ook al acht ik de kans van slagen klein.”
Kritiek van Lijst Linssen
Een geheel ander geluid komt van de fractie van Lijst Linssen, de enige coalitiepartij tegenover de nieuwe samenwerking. “Dit voelt niet goed”, aldus raadslid Sander Siebelink. Het zou volgens Siebelink beter zijn geweest om een externe begeleider aan te wijzen zonder wortels in de Bergse politiek, die met een neutrale blik de nieuwe bestuurskoers kan beoordelen. Het gaat volgens het raadslid van LL immers niet alleen om het terugdringen van de schuldenlast -die nu ruim 260 miljoen euro bedraagt- maar ook om een cultuuromslag en een kwaliteitsverbetering bij het gemeentebestuur.
Vraagtekens bij kosten
Ook plaatst Siebelink vraagtekens bij de kosten van het begeledingsproject. “Lijst Linssen constateert dat er heel veel tijd en geld wordt gestoken in afspraken, gesprekken en het maken van keuzes die niet voor het publiek zichtbaar zijn. Niet democratisch, niet transparant en in deze tijd van bitter noodzakelijke bezuinigingen een onverantwoorde uitgave.”