GroenLinks: digitale dienstverlening moet toegankelijk zijn voor iedereen!

(Redactie: Han Verbeem. Foto: Pixabay / Gerd Altmann)

BERGEN OP ZOOM – De coronacrisis vraagt nu om extra aandacht voor de communicatie tussen overheid en burger via de digitale wegen. Om de gemeentelijke digitale dienstverlening inclusiever en toegankelijker te maken voor iedere inwoner, is kennis en inspiratie nu belangrijker dan ooit. Dat stelt raadslid Selin Karar van GroenLinks. Zij heeft vrijdag een brief gestuurd naar het college van B&W waarin zij pleit voor digitale inclusie, oftewel toegankelijkheid.

Selin Karar haalt daarbij de visie aan van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) op dienstverlening door de overheid: “Digitaal waar het kan en persoonlijk waar het moet.” Inmiddels is duidelijk dat binnen de Bergse samenleving niet iedereen in staat is om mee te gaan met de digitalisering, constateert Karar: “Bergen op Zoom is een gemeente met een hoge mate van laaggeletterdheid met meer dan 16%. Gezien deze cijfers, is het voor GroenLinks van belang om te komen tot een gemeentelijke overheid met een inclusieve digitale dienstverlening met oog voor onder andere deze doelgroep.”

Aanbod, zelfregie en hulpstructuren

Om de dienstverlening digitaal inclusiever te maken zijn er drie manieren, merkt het GroenLinks-raadslid op in haar brief: het bieden van een inclusief aanbod: “Diensten en producten zo aanbieden dat ze gebruiksvriendelijk zijn.” De tweede mogelijkheid is via zelfregie: “Inwoners zelf digitaal vaardig(er) maken, bijvoorbeeld door training.” De derde manier is via hulpstructuren: “Persoonlijke ondersteuning voor mensen die er alleen niet uitkomen.”

Iedereen kunnen bereiken

Inclusieve digitale dienstverlening is essentieel om alle inwoners van de gemeente te kunnen vertegenwoordigen en bereiken, stelt Karar. “Ook is het van belang om een kwalitatief hoogwaardige en eigentijdse dienstverlening te kunnen garanderen tegen de laagst mogelijke kosten. Daarbij moet wel de toegankelijkheid van die dienstverlening te allen tijden gewaarborgd kunnen worden.”

Cruciaal voor de dienstverlening

Daarnaast is de digitale toegankelijkheid een cruciaal onderdeel van inclusieve digitale dienstverlening. Voor de wet ‘Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid’ moeten gemeentelijke websites aan bepaalde eisen voldoen, zo merkt Karar op. “Mensen met bijvoorbeeld visuele en/of auditieve beperkingen zouden gemakkelijk gebruik moeten kunnen maken van de gemeentelijke digitale dienstverlening. Hoe toegankelijk de gemeentelijke website is, zou via verschillende tools kunnen worden onderzocht.”

Drempelvrij

Zo toont het waarmerk drempelvrij.nl via een onafhankelijke inspectie aan dat een website voldoet aan de internationale richtlijnen. Karar: “Deze en andere tools bestaan om te checken of de gemeentelijke website toegankelijk is voor verschillende doelgroepen.”