Halsterse lampionnenoptocht voor Sint‐Maarten en 11‐11 viering

HALSTEREN (ingezonden mededeling, bewerkt door de redactie) – Op 1 november is het motto bekend gemaakt voor de Alterse Vastelaoved 2020. De boeren en boerinnen van de Stichting Alterse Carnaval hadden allen een prijs gewonnen: een rondleiding in Hollywoodstijl door Halsteren om de Alterse sterren te bekijken.

Er werd verzameld bij de Huiskamer van Halsteren gelegen aan het vernieuwde ruime plein bij Vogelenzang. Gedurende de tocht door Halsteren werden steeds meer tips gegeven, welke uiteindelijk in het voorportaal van de H. Quirinuskerk resulteerden in de onthulling van het motto:

Gif mijn de ruimte!

Op 11 november zal het feest van Sint‐Maarten en 11‐11 weer gevierd worden. Sint‐Maarten is nauw verbonden met Halsteren. Zo staat hij in het voormalige gemeentewapen, is de St. Martinuskerk naar hem vernoemd en zijn er diverse verwijzingen binnen het dorp naar de heilige.

11 november is ook de start van het nieuwe carnavalseizoen. 11 is al van oudsher het getal van de zotten en dwazen. Om die reden start het carnavalseizoen op dʹn elfde van dʹn elfde (11‐11). Meestal worden de 11‐11 vieringen, vanwege het late tijdstip, alleen door volwassenen bezocht.

Net als voorgaande jaren zal de Stichting Alterse Carnaval, speciaal voor de kinderen, beide feesten weer combineren op 11 november. Dit wordt gedaan in de vorm van een Lampionnenoptocht, die start bij de St. Maartenschool op het Sint Maartenplein en die eindigt bij ʹDe Spinoolʹ op het Burg. Mastboomplein te Halsteren. Verzamelen is om 18:44 uur.

Bij de Spinool zal dan uiteindelijk ook bekend worden wie de nieuwe hoogheid van Altere zal worden, Prins Ambrosio X. Alle kinderen uit Halsteren worden van harte uitgenodigd om mee te doen aan de lampionnenoptocht. Ze krijgen na afloop allemaal een verrassing. Je kunt je eigen lampion meebrengen, maar lampionnen zijn ook op de avond zelf te koop voor twee euro.

Foto's: Stichting Alterse Carnaval