Handboek voor aanpak zorgfraude geen overbodige luxe

V.l.n.r: projectleider Aline Bierkens, burgemeester Frank Petter, wethouder Andred Harijgens en projectleider Patrick Roodenburg

BERGEN OP ZOOM – Donderdagmiddag presenteerde de gemeente Bergen op Zoom het Handboek Aanpak Zorgfraude. En het is keihard nodig, is in de praktijk gebleken. Er kunnen de nodige ‘zorgaanbieders’ controles gaan verwachten de komende tijd.

“Afgelopen najaar stonden we ook bij elkaar”, zo opende burgemeester Frank Petter de presentatie, voor een publiek van betrokken ambtenaren en partners van de gemeente. “Toen hadden we kort daarvoor te maken gehad met ouderen die hennep knipten in opdracht van hun zorgaanbieder.”

Niet alle bureaus pakten de besteding van pgb’s juist en legaal aan, werd steeds duidelijker, en dat moest aangepakt worden. Er zijn daarna meerdere teams van interne en externe specialisten samengesteld, die de input leverden voor dit handboek, met informatie die zowel beschikbaar is voor eigen ambtenaren, als andere gemeenten en partners.

Shockerend

Een integrale aanpak, in ieder geval op gemeentelijk niveau, is keihard nodig volgens Petter. Na het lokale hennep-incident zijn er nog veel meer shockerende voorbeelden aan het licht gekomen. Niet per se in de regio maar wel in Nederland. Wat de burgervader betreft zou de nu geïntroduceerde aanpak in veel meer, zo niet alle gemeenten gebruikt moeten worden. Zo trots is hij op het resultaat. “Er is echt sprake van ondermijning”, vertelde de bestuurder. Dat moet zo snel mogelijk stoppen.”

Georganiseerde criminaliteit

Wethouder Andrews Harijgens nam ook een eerste exemplaar in ontvangst. Vanzelfsprekend onderschreef hij de woorden van de burgemeester, en voegde daar aan toe te vinden dat de wet nog te veel mazen en mogelijkheden biedt voor kwaadwillende aanbieders. Dus is het belangrijk alvast lokaal de handen ineen te slaan en de voortgang van die aanpak nauwkeurig te volgen.

De aanpak van dergelijke georganiseerde criminaliteit heeft vanaf nu prioriteit in Bergen op Zoom. Er wordt hiervoor samengewerkt met onder meer de Belastingdienst, het OM, de Sociale Verzekeringsbank, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Nu al vijftien verdachte bedrijven

Projectleiders Aline Bierkens en Patrick Roodenburg namen de aanwezigen kort mee door de aanpak, die in grote lijnen te verdelen valt in de onderdelen 'preventie', 'opsporen' en 'bestraffen'. Er komt dus meer toezicht, het aanvragen van een pgb vraagt voortaan meer actie van de inwoner in kwestie en zal kritischer bekeken worden, maar er gaan ook bijvoorbeeld steekproeven gehouden worden bij aanbieders. Uit een recent gehouden onderzoek is bovendien een vijftiental bedrijven boven komen drijven dat daardoor nu al als verdacht te boek staat. Daar wordt de komende weken meteen werk van gemaakt.