Bakker Romano Groffen bij de honderden versgebakken Hubkes: naturel, met anijs en met rozijn! Volgende foto's: Pastoor Paul Verbeek kwam vanmiddag om drie uur langs in de bakkerij om de Hubkes te zegenen. Daarbij kreeg hij hulp van twee kinderen, die de wijwateremmer en kwast mochten dragen. (Foto's en tekst: Han Verbeem)
BERGEN OP ZOOM – Zaterdag 3 november is het weer zo ver: dan is het Hubkesdag. Vanuit de katholieke traditie zijn er bij de Bergse bakkers Hubkes-broodjes verkrijgbaar die worden ingezegend door pastoor Paul Verbeek van de RK Lievevrouwenparochie. Zo ook bij bakkerij Groffen in de Van Hasseltstraat. Vandaag kwam de pastoor langs voor de inzegening, waarbij de honderden Hubkes in de winkel stonden opgestapeld. Morgen zijn ze verkrijgbaar, vanaf 7 uur 's morgens. De broodjes worden ook rondgebracht bij de verzoringshuizen van tanteLouise in Bergen op Zoom en omgeving.
De Hubkes (Sint Hubertusbroodjes) zijn vernoemd naar de Heilige Sint Hubertus, en het is al eeuwenlang traditie om op diens feestdag broodjes te bakken. Ze zouden ook aan jachthonden gegeven zijn, ter bescherming tegen hondsdolheid. Later werd het een lekkernij voor jong en oud.
Traditie in ere houden
Bakkerij Groffen vindt het belangrijk om de Hubkes-traditie in stand te houden. "In een tijd waar het lijkt of we van alles moeten om mee te blijven tellen voor en door de samenleving en de social media dit nog verder aanwakkeren worden oude gewoontes en tradities steeds belangrijker", zegt bakker Romano Groffen. "We vechten zelfs voor het behoud van onze roots. Kijk maar naar de discussie over SInterklaas."
Gedichtje
De bekendste bakker van Bergen op Zoom zet zijn woorden zelfs kracht bij met een gedichtje, waarvan de versregels als tegelspreuk niet zouden misstaan:
"Houdt de traditie in stand en eet ook zo’n Hubke, want…
Dan bent u beschermd tegen hondsdolheid; zowel de boer, de knecht en ook de meid.
Gelooft u niet zo in deze zaken,
Proef ze dan toch, ‘k weet zeker dat ze zullen smaken!"
Opvallend genoeg weet het Hubke zich buiten het publieke debat te houden, aldus Romano Groffen. "Dit van origine katholieke gebruik is nog steeds mateloos populair. Dit neemt niet weg dat Hubkesdag niet onder druk staat. In steeds minder plaatsen, bij steeds minder bakkers komt de pastoor nog echt de broodjes inzegenen. Dit gegeven heeft bakker Groffen ertoe aangezet om extra aandacht te creëren voor dit bijzondere broodje."